23948sdkhjf

NCC vinder kæmpe opgave på 600 boliger

Projektet i Gellerupparken har et samlet budget på cirka 1,3 milliarder  kroner

Gellerupparken i Aarhus har de seneste år været centrum for en omsiggribende omdannelse. Nu er turen kommet til en gennemgribende renovering og ombygning af fem høje blokke i syv etager - og det bliver NCC, der skal stå i spidsen for det store projekt.

Vi er glade for at være blevet valgt til opgaven, da den jo har en størrelse og en kompleksitet, hvor vi virkelig kan skabe værdi med den faglige bredde og dybde, vi har i NCC Peter Rantil Smith, områdedirektør for renovering i Byggeri Vest

Det står klart, efter at Brabrand Boligforening har udpeget entreprenørkæmpen som vinder af totalentreprisen, der skal opgradere og modernisere de markante blokke, der knejser over byen i det vestlige Aarhus.

- Med dette ambitiøse renoveringsprojekt fremtidssikrer vi vores boliger og udearealer ved at opgradere og forbedre dem til glæde for eksisterende såvel som nye beboere, siger direktør i Brabrand Boligforening Kristian Würtz, i en pressemeddelelse.

- Det sker samtidig med, at vi bevarer og forædler arkitekturen i de modernistisk inspirerede boligblokke, der blev opført sidst i 1960’erne, fortsætter han.

Tidligere er to af de høje blokke i Gellerupparken transformeret og renoveret, og nu følger altså de sidste fem med 600 boliger, der gennem projektet øges til 750, hvilket giver helt nye typer og størrelser og et mere varieret boligudbud, som i højere grad skal matche boligmarkedet.

Projektet har et samlet budget på cirka 1,3 mia. kr.

NCC’s totalentreprisehold udgøres af arkitekterne C.F. Møller Architects og ingeniørfirmaet Ingeniør'ne.

Byhusbånd 

Den ind- og udvendige renovering er et væsentligt element i helhedsplanen og et markant skridt på vejen mod at omdanne Gellerup fra et udsat boligområde til en bydel i naturlig sammenhæng med det øvrige Aarhus, påpeger Kristian Würtz også.

Fakta: Renoveringen af Brabrand Boligforenings fem blokke

Bygherre: Brabrand Boligforening. 

Totalentreprise: NCC med C.F. Møller Architects og Ingeniør'ne.

5 høje blokke med 600 lejligheder renoveres og ombygges til samlet 750 boliger. 

Projektet har et samlet budget på ca. 1,3 mia. kroner.

Alle blokke etableres med bybåndet i parterre, det dobbelthøje transparente indgangsparti samt citylejligheder. Alle boliger skal enten basisrenoveres eller bygges om.

Renovering af de fem blokke i Gellerupparken vil bygge på erfaringer fra pilotprojekter, hvor to blokke i Gellerupparken og én blok i Toveshøj er blevet transformeret og renoveret. Under pilotprojekterne blev forskellige potentialer og udfordringer undersøgt og nyskabende initiativer afprøvet – hvor portåbningen og vejførelsen gennem blokken B4 er en af de mest bemærkelsesværdige.

Der er i hele projektet stort fokus på bæredygtighed, genbrug og genanvendelse af eksisterende materialer - også til nye funktioner.

Helt konkret kommer der flere mindre og færre store boliger. Det sker ved, at to opgange i hver blok ombygges, så der bliver fire boliger på hver etage imod tre i dag. 

Trappeopgange i de to nederste etager bygges om og åbnes til dobbelthøje rum, hvor der skabes et byhusbånd med citylejligheder – en slags rækkehuse med murede facader. 

Desuden etableres et mindre antal tilgængelighedsboliger med ekstra plads og bedre adgangsforhold.

Med renoveringen og ombygningerne får alle boliger nye overflader, nye badeværelser, nye installationer samt ny ventilation, som vil sikre et godt indeklima. 

Udvendigt afrenses blokkenes facader og malerbehandles, gavle efterisoleres og beklædes med nye overflader, mens vindues- og dørpartier i facader udskiftes med energiruder - dertil kommer nye tage på alle blokke.

- Vi er glade for at være blevet valgt til opgaven, da den jo har en størrelse og en kompleksitet, hvor vi virkelig kan skabe værdi med den faglige bredde og dybde, vi har i NCC, siger Peter Rantil Smith, områdedirektør for renovering i Byggeri Vest.

- Vi ser frem til, at vi en gang efter sommeren får en ubetinget kontrakt i hånden, tilføjer han.

Alle udearealer herunder grønne arealer, nærarealer ved blokke, legepladser, cykelskure, affaldsstationer og parkeringsarealer istandsættes og opgraderes ved alle blokkene, så der skabes brugbare, trygge og grønne parkrum.

Renoveringen af den første blok går i gang i foråret 2025. Hele projektet forventes afsluttet ved udgangen af 2029.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125