23948sdkhjf

Sælger skole til boligprojekt efter afslutning af problemramt prestigebyggeri

Ni lokale virksomheder med boligplaner køber 18.000 kvadratmeter stor skolegrund af Viborg Kommune

Efter syv års ventetid og flere bump på vejen stod den nye skole Lysningen i juni måned klar i Overlund i Viborg. 

Dermed blev det også tid at sige farvel til den eksisterende Overlund Skole og cirka 18.000 kvm grund, som nu er blevet solgt til en købergrupper af ni lokale virksomheder med boligplaner på skoleområdet. 

- Jeg er glad for den interesse, der har været for Overlund Skolegrund, hvor flere mulige købere har vist interesse, siger borgmester i Viborg Kommune, Ulrik Wilbek (V), i en pressemeddelelse.

- Men jeg er også meget tilfreds med, at køberen blev ni lokale virksomheder. Ikke mindst fordi det projekt, som blev præsenteret, er i overensstemmelse med vores visionsplan og opfylder de centrale krav til udviklingen af området, tilføjer borgmesteren.

Salget af Overlund Skolegrund i Viborg

Overlund Skolegrund (Skolevej10, 8800 Viborg) har været i offentligt udbud fra den 5. januar til den 8. marts 2024 med henblik på omdannelse af ejendommen til boligformål.

Ejendommen blev udbudt som et projektudbud, hvor tilbudsgivere skulle indsende både et købstilbud og et projektforslag for udviklingen af ejendommen.

Visionsplanen for Overlund Skolegrund har dannet grundlag for de arkitektoniske og bymæssige udbudsvilkår i prospektet, som tilbudsgiverens projekt har skullet opfylde.

Køber af ejendommen er en købergruppe på ni lokale virksomheder. Den største andel af ejerskabet får Viborg Bolig- og Erhvervsudlejning ApS, der kommer til at eje 20 pct.

Lokale beboere i Overlund har været involveret i udarbejdelse af visionsplanen bl.a. gennem deltagelse i et borgerpanel.

Kilde: Viborg Kommune

Projektet indebærer opførelsen af tre boligklynger med tætte og lave etageboliger, indre grønne gårdrum, et gennemgående stisystem og et centralt bytorv. 

Den eksisterende skolebygning fra 1954 bliver ifølge kommunen bevaret og omdannet til boliger og fælleshus. Desuden vil der blive etableret et orangeri i de grønne gårdrum inklusiv den tidligere skolegård.

Planerne går ifølge Viborg Stifts Folkeblad på op mod 100 boliger for investeringen i grunden, som investorgruppen betaler 10,4 mio. kr. for.

I forbindelse med købet skal der udarbejdes en ny lokalplan. Det sker efter sommerferien med forventet politisk behandling ultimo 2024 og offentlig høring primo 2025. Den endelige vedtagelse af lokalplanen forventes medio 2025, hvorefter salget og overdragelsen af grunden vil finde sted.

Udfordret afløser

Salget af Overlund Skole er blevet muligt, efter den nye store skole, Lysningen, står klar. Og det byggeri har mødt adskille udfordringer. 

Byggeprojektet begyndte i 2017 og har kostet 275 mio. kr., oplyste Viborg Kommune for en måned siden. Da Arkitema Architects og Sloth Møller blev præsenteret som vinder af skole-konkurrencen med "Lysningen"-forslaget, lød prisen på 211 mio. kr.

Projektet har ikke mindst været ramt af teknikentreprenøren Brøndums konkurs. Det store Viborg-firma havde vvs- og ventilationsopgaven på projektet, som siden blev overtaget af firmaet GK. 

Udskiftningen og andre følgeomkostninger har ført til en ekstraregning på knap 13 mio. kr., og det har flere gange været nødvendigt at tilføje ekstra midler til projektet.

Eksempelvis blev det oprindelige udbud annulleret i tilbudsfasen. Derudover viste det sig udfordrende at få udpeget vindere af alle de 14 udbudte fagentrepriser i det nye udbud, og den økonomiske ramme blev i samme ombæring opjusteret til 230 mio. kr.

Siden blev projektet ramt af konkursen i Torntoft & Mortensen. TBS A/S fik sidenhen opgaven, dog med en prisstigning på det samlede projekt på 15 mio. kr. som konsekvens.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.908