23948sdkhjf

Dansk team vinder Nordic Built i Norge

Gennem anvendelse af Cradle to Cradle-principper er målet at lave en renovering af et eksisterende kontorhøjhus i Oslo, så det kan opnå en BREEAM Outstanding certificering.
Et tværfagligt dansk team har netop vundet Nordic Built Challenge konkurrencen i Norge med et bæredygtigt flagskibsprojekt med ambitioner om at sætte nye standarder for renovering af den eksisterende bygningsmasse.

Bag vinderprojektet ”Urban Mountain” står arkitektfirmaerne Schmidt Hammer Lassen og Loop, Cowi, Transsolar Energitechnik samt Vugge til Vugge Danmark.

Gennem anvendelse af Cradle to Cradle-principper foreslår teamet at gennemføre en renovering af et eksisterende kontorhøjhus i Oslo, så det kan opnå en BREEAM Outstanding certificering. I projektet genanvendes hele 90 pct. af de nedrevne materialer til nyt og opgraderet byggemateriale, hvoraf 80 pct. direkte indgår i det nyrenoverede højhus. Eksempelvis vil alle facadeelementer fra den eksisterende bygning blive genanvendt i det nye facadedesign.

Første højhus i Norge med naturlig ventilation
Når renoveringen er gennemført vil bygningen være udvidet fra 50.000 til 79.000 kvadratmeter og fremstå som et bæredygtigt vartegn for Oslo by.

Bygningen vil blive den højeste i Norge. Det vil være det første højhus i Norge med naturlig ventilation, og det vil være bygningen med den højeste biodiversitet i Norge. Teamet betegner selv projektet som en urban fortolkning af et norsk fjeld – midt i Oslos centrum.

- Bygningen vil blive en bæredygtig organisme med fokus på de vigtigste kvaliteter, som vi kender fra naturen: Ren luft, sanselige miljøer med grønne planter, vand, lys og skygge. Samtidig opfylder vi det moderne menneskes behov for komfortmæssige, højteknologiske smarte løsninger, som en integreret del af fremtidens arbejdsplads, lyder det i beskrivelsen.

Synlige bæredygtige løsninger
En vigtig del af projektet har været at synliggøre de bæredygtige tiltag overfor brugerne og byen, så der skabes en bevidsthed om, hvordan bygningen fungerer. Et eksempel er facaden, som er karakteriseret af et antal ’grønne lunger’.

De ‘grønne lunger’ er en innovativ del af bygningens naturlige luftindtag. Ved brug af planter, som findes regionalt, bidrager de til at øge biodiversiteten lokalt og skabe et bedre og sundere indeklima. De grønne planter renser, fugter og reducerer CO2-koncentrationen i den indkommende luft til gavn for ansatte og gæster.

Sol-skorstene (Solar Chimneys) løber gennem bygningen fra bund til top. Et drivhus på taget indfanger og genanvender overskudsvarmen fra bygningen samt den akkumulerede varme fra skorstenene. Resultatet er et genkendeligt bygningsdesign – et bæredygtigt vartegn i Oslos bybillede.

Et andet eksempel på synlige bæredygtige løsninger i bygningen er det innovative is-anlæg (ice storage), som kan ses gennem et stort vindue af de forbipasserende til og fra metrostationen. Det mere end 1.000 kubikmeter store is-anlæg bliver brugt som varmekilde i et tilpasset varmepumpesystem og som kilde til direkte køling i sommerperioden.

Om Nordic Built Challenge
Nordic Built Challenge er en nordisk konkurrence organiseret af Nordic Innovation. Ambitionen er at skabe fem fyrtårnsprojekter i den nordiske region, et for hvert land, og demonstrere bæredygtige løsninger for renovering af den eksisterende bygningsmasse, samt at vise hvad den nordiske byggeindustri er i stand til at levere.

Det danske projekt, der går ud på at renovere Ballerup Ejendomsselskabs boligafdeling Ellebo, blev vundet af et dansk-britisk team med Adam Khan Architects fra London.

Som vinder af Nordic Built Challenge i Norge, er designteamet bag Urban Mountain et af de fem teams, som går videre til finalen om at blive den overordnede vinder af Nordic Built Challenge prisen med en præmiesum på en million norske kroner. Den overordnede vinder bliver offentliggjort 17. oktober 2013.

Læs mere om konkurrencen på www.nordicinnovation.org
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093