23948sdkhjf

Det går efter planen i Albertslund (#4)

Fra forslumring til forædling: Over tre år skal en hel Vestegns-bydel af almennyttige boliger forvandles til attraktivt område.

I samarbejde med CRM-Byggefakta sætter Building Supply i løbet af denne samt forrige uge fokus på de 10 største byggerier, som hidtil er sat i gang i 2013. I dag er turen kommet til renoveringen af rækkehusområdet Albertslund Syd, som er nummer fire på listen.

Albertslund må ikke blive blive til slum. Det skal være et attraktivt sted at bo. Derfor er man nu i gang med at gennemrenovere den sydlige del af københavnerforstaden, som ligger umiddelbart syd for jernbanen, som deler forstadskommunen i to. Det såkaldte Albertslund Syd-område.

Renoveringsprojektet er et trekantssamarbejde mellem to boligselskaber, Vridsløselille Andelsboligforening og Albertslund Boligselskab, samt Albertslund Kommune. Cirka 550 60'er-lejligheder skal have en yderst gennemført foryngelseskur, hvor både fundamentet, førstesalen og facaderne forandres til ukendelighed, og det samme gælder interiøret, hvor alle køkkener og badeværelser også får en udskiftning.

Energirigtig renovering
Ifølge projektleder Tine Refsgaard fra boligforeningernes samarbejde BO-Vest, så er man gået ambitiøst til værks på energiområdet. Så meget at projektet endda er blevet prisbelønnet på forskud.

Renoveringsprojektet af boligområdet var selve grunden til, at Albertslund Kommune i 2011 blev kåret til årets energikommune i hele Norden.

- Vi har ekstremt stor fokus på energioptimering, siger hun til Building Supply.

- For eksempel lever alle vinduer og døre op til bygningsreglementet for 2015, så er vi langt foran lovkravene på området.

Det betyder, at de genhusede beboere kan se frem til at spare på varmeregningen, når de genindflytter i deres lejligheder efter fire måneders renovering.

Stor huslejestigning
Og besparelser vil sikkert også være kærkomne, for med nyrenoveringen følger en huslejestigning på 1750 kroner om måneden.

- Men så får man også et lidt større boligareal, siger hun og nævner de glaskarnapper ud mod gårdhaverne, som lejlighederne bestykkes med og som øger boligarealet i den enkelte bolig med otte kvadratmeter.

Der er enkelte beboere, som ikke vil kunne være med længere, når huslejen stiger. Det erkender hun. Men sammen med energibesparelser vil mange beboere også kunne få forhøjet boligsikring. Hun mener, at huslejen i forvejen var meget billig.

Og med en kommende husleje på 7000 kroner for 106 kvadratmeter og med både forhave og baghave, så mener hun, at man har fundet en rimelig pris for en attraktiv og komfortabel bolig.

- Det prisniveau mener jeg helt klart, at området kan tåle.

Stor informationsudfordring
Godt 90 lejligheder renoveres ad gangen, og der betyder, at 90 husstande skal genhuses. Man har forberedt sig i god tid til opgaven og i de senere år undladt at genudleje en masse fraflyttede lejligheder. Det betyder, at der er tilpas med tomme lejligheder i Albertslund Syd, som kan bruges til genhusning.

Den helt store opgave mener Tina Refsgaard ikke har været den byggefaglige.

- Når man arbejder med et almennyttigt boligområde, så er information utroligt vigtigt. Vi bruger mange resurser på at forventningsafstemme med beboerne. Vi bruger mange kræfter på at informere om, at selv om man er flyttet ind i en nyrenoveret lejlighed, så bor man stadig på en byggeplads, hvor der bliver fragtet materialer, siger Tine Refsgaard.

Hun oplyser, at renoveringsprojektet foreløbig går helt som planlagt.

Fakta: Renovering af rækkehusområdet Albertslund Syd

• Pris: 765 mio. kr.
• Start: Januar 2013
• Forventet afslutning: November 2015

Projektet er fra CRM-Byggefaktas database, som indeholder over 9.000 aktive danske byggeprojekter, dvs. stort set alle byggeprojekter i Danmark.
Se mere om konkrete projekter på www.byggefakta.dk.

Artiklen er en del af temaet Top 10.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094