23948sdkhjf

Dansk Energi vil have flere varmepumper

Varmepumper i vores boliger spiller en vigtig rolle i omstillingen til vedvarende energi, men det går for langsomt, mener Dansk Energi, der efterlyser nytænkning og nye forretningsmodeller.
Sammenlignet med Norge og Sverige er det danske varmepumpemarked stadig umodent. Varmepumpen er for mange boligejere ensbetydende med en stor investering og ukendt teknologi. Men ifølge Richard Schalburg, chefkonsulent i Dansk Energi er frygten for varmepumper ubegrundet og skyldes manglende oplysning på området.

- Vi har en klar oplevelse af, at investeringen for langt de fleste forbrugere er den største barriere. Derfor kigger vi også på, hvordan vi kan fremme nye forretningsmodeller. Her skal investorer være villige til både at tage selve investeringen, drive varmepumpen og sælge en varmeserviceydelse i stedet for blot at sælge et produkt. Hvis det sker, vil markedet rykke sig, siger Richard Schalburg.

Stort potentiale
Der sælges i dag ca. 4.000–5.000 varmepumper om året. Men med et potentiale på omkring 200.000 varmepumper i Danmark vil der gå op mod 40 år, før målet er indfriet. Hvis det er tempoet, så hænger det meget dårligt sammen med den ambitiøse omstilling mod et CO2-neutralt samfund i 2050, mener Dansk Energi. Men nu blæser nye vinde på varmepumpemarkedet.

- Et godt eksempel på innovation er virksomheden Insero Energy i Horsens, der har fået 8,6 mio. kr. fra Energistyrelsen til at nytænke markedet. Sammen med virksomhederne Energy Services, Exergi og Brædstrup Fjernvarme vil de installere og drive varmepumper for varmepumpekunder, som så kun skal betale for den varme, de bruger. På den måde tager de risikoen for kunderne og skaber tryghed om såvel investering, som teknologi. Det er præcis den type tiltag, som har potentiale til for alvor at flytte markedet, siger Richard Schalburg, der også fremhæver ESCO-modellen som en oplagt løsning til at fremme salget af varmepumper i Danmark.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

3.455