23948sdkhjf

Fra mindre partier til alle butikker: Byggecenterkæden satser på genbrugte mursten

En genbrugsmursten koster det samme som tre-fire nye mursten, men Stark forventer, at skærpede lovkrav i bygningsreglementet vil øge efterspørgslen på genbrugte byggematerialer

Byggecenterkæden Stark lancerer nu genbrugte mursten i alle butikker i Danmark.

Hidtil har kunderne kunne købe et mindre parti genbrugssten i mange byggemarkeder, men nu kan kæden altså levere genbrugssten i store mængder.

- Vælger bygherre en genbrugssten over en ny mursten, vil det tydeligt kunne ses i livscyklusvurderingen for det kommende byggeri, siger adm. direktør i Stark Danmark, Britta Korre Stenholt, i en pressemeddelelse om lanceringen.

Det har været udfordrende at få opbygget en solid og skalerbar leverancekæde af genbrugsmursten, fordi vi ikke kan producere os ud af en stor efterspørgsel. Der skal tænkes i alternative forretningsmodeller med cirkularitet, når det kommer til genbrugsprodukter Christian Stokholm, direktør for strategi- og forretningsudvikling i Stark

Leverandører fra Brønderslev og København

Starks officielle forventning er, at de skærpede lovkrav i bygningsreglementet, der træder i kraft 1. juli 2025, kommer til at øge efterspørgslen på genbrugte byggematerialer.

- Når de strammere regler på området træder i kraft til sommer, vil murstenens klimaaftryk ikke kun inkludere stenen i sig selv, men også transporten, siger Christian Stokholm, direktør for strategi- og forretningsudvikling i Stark.

Han uddyber, at kæden har teamet op med to leverandører - én i Østdanmark og én i Vestdanmark – for dermed at kunne levere i hele landet og samtidig skære i udledningerne fra transport.

Leverandørerne er henholdsvis Genbrugssten i Brønderslev og Nordsten i København, uddyber Birgitte Møller-Heuer, kommunikationsdirektør, overfor Licitationen.

Genbrugsmurstenene, som er indsamlet og renset for at blive solgt på ny, er CE-mærket og testet efter godkendt EN-norm for at sikre en høj og ensartet kvalitet.

- Der skal tænkes i alternative forretningsmodeller

Vælger bygherre en genbrugssten over en ny mursten, vil det tydeligt kunne ses i livscyklusvurderingen for det kommende byggeri.

Men mens CO2-aftrykket er relativt lavt, er omkostningerne til klargøring - herunder nedrivning, transport, rensning, test og CE-mærkning – relativt høje. Derfor er genbrugssten også en dyrere løsning – Stark forventer, at en genbrugsmursten koster det samme som tre til fire nye mursten.

- Det har været udfordrende at få opbygget en solid og skalerbar leverancekæde af genbrugsmursten, fordi vi ikke kan producere os ud af en stor efterspørgsel. Der skal tænkes i alternative forretningsmodeller med cirkularitet, når det kommer til genbrugsprodukter, påpeger Christian Stokholm.

At arbejde for mere klimavenligt byggeri er ikke nyt for Stark. Blandt andet lancerede virksomheden for et år siden Stark Klimalog, et digitalt værktøj til dokumentation af CO2-aftryk i byggeprojekter.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.15