3D-scanning skal skabe digital tvilling: - Der gambles med Danmarks kulturarv
Odense Domkirke skal have en digital tvilling.
Leica Geosystems og Innopixel har indgået et samarbejde om en omfattende 3D-scanning af Odense Domkirke.
Projektet har til formål at styrke bevaringen af Danmarks mange bevaringsværdige bygninger. Ifølge Slots- og Kulturstyrelsen findes der over 350.000 af disse bygninger i landets 98 kommuner.
Ved hjælp af avancerede 3D-laserscannere fra Leica Geosystems kan virksomhederne skabe præcise digitale kopier af bygninger.
Skulle der ske alvorlig skade på en gammel bygning, som man eksempelvis så det med Børsen, kan det være svært at genskabe den ud fra billeder og plantegninger
- Udfører man en databaseret 3D-scanning, inden man påbegynder renoveringen, får man skabt en ’digital tvilling’. Derved sikrer man, at unikke dele som facader, vinduer, døre, kviste, skorstene og andre konstruktioner ikke går tabt i genopbygningen, hvis det værst tænkelige sker, siger adm. direktør i Leica Geosystems Niki Christensen i en pressemeddelelse.
Inspiration fra Italien
Han fortæller yderligere, at inspirationen bag projektet blandt andet er hentet fra Italien, hvor der er lovkrav om at udføre en komplet 3D-scanning af renoverings- og tilbygningsprojekter.
- Som reglerne er nu, gambles der med Danmarks kulturarv. Vi så det med branden på Børsen, og hvis en anden bevaringsværdig bygning - eksempelvis under en energirenovering - brænder ned eller styrter sammen i morgen, så står vi i samme situation, siger han.
Michael Lundorff-Hansen, adm. direktør og stifter af Innopixel, fortæller, at projektet med Odense Domkirke har været en vision i mange år. Han betegner det som en udforskning af nye områder inden for teknologi og bygningsbevaring.
- Nu får vi så mulighed for at se, hvad deres teknologi kan, og på den måde får vi et unikt og vigtigt indblik i, hvordan et helt nye område kan udforskes, siger Michael Lundorff-Hansen i pressemeddelelsen.
Scanningen vil omfatte alt lige fra altertavlen og kirkens ydre struktur.