23948sdkhjf

Millioninvestering i digital oprustning

Digitaliseringen skaber værdi for entreprenører og bygherrer, mener Spotland. Landmålervirksomheden investerer i år fem millioner kroner i software og udstyr for at være på forkant med udviklingen.
Store datamængder og dyrt udstyr er blevet hverdag for landmåleren, som i dag bruger mere tid ved computeren end tidligere.

- Landmåling er i dag i højere grad en proces, end det er en status. Og udviklingen er gået stærkt. I dagligdagen flyver data frem og tilbage mellem maskiner, projektledere og landmåler. Entreprenørerne og rådgiverne efterspørger de digitale målinger, og navnlig på de nye, store anlægsprojekter er det en forudsætning for, at vi kan løse opgaven, fortæller direktør Jens-Peter Lund fra Spotland.

Spotland investerer i år omkring fem millioner kroner i kroner i software og landmålingsudstyr for at være på forkant. Virksomheden har 32 landmålere og landinspektører og arbejder for bygherrer, rådgivere og entreprenører. Seneste skud på stammen er en BIM-afdeling bemandet med civilingeniører, der skal hjælpe entreprenører og andre med 4D-projektering. Det er en ny gren og en ny ydelse i forhold til landmåling, men hænger godt sammen med 3D-arbejdet.

Bedre og billigere proces
Spotland er netop gået i gang med en af de første etaper på den kommende København-Ringsted jernbane, TP10. Projektet bliver fuldstændigt modelleret i 3D, og Spotland skal sørge for, at entreprenørkonsortiet med CG Jensen og Barslund udfører arbejdet efter disse modeller. Til slut skal Spotland levere 3D-modeller tilbage ’som udført’ som dokumentation. Effekten af digitaliseringen er bedre nøjagtighed og sparet tid og penge.

- Fordelene er mange. Vi kan fodre det direkte i entreprenørmaskinerne. Vi får data tilbage, når der graves ud, og kan online se, når niveauet er nået. Data fra maskinen bruges til at kvalitetssikre arbejdet, og dem afleverer vi som dokumentation for udført arbejde til slut, forklarer Jens-Peter Lund og fortsætter:

- Metoden er navnlig en fordel ved ændringer. Det er hurtigt, og frem for alt sikkert, at gennemføre projektændringer. Vi sender data til gravemaskinen, at der for eksempel skal afgraves 30 centimeter mere. Vi undgår problemer med, at der er flere sæt projektbeskrivelser, og maskinføreren måske har et gammelt sæt, påpeger Jens-Peter Lund.

Desuden er der klarhed over, hvor kabler og rørføringer ligger i jorden, så risikoen for at grave dem over er mindre.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078