Leder på kaserne for retten: Hyrede eget firma til at rydde sne

Efter flere år i venteposition skal en tidligere leder i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse fredag for retten.
Fra efteråret 2016 til sommeren 2017 sørgede seniorsergenten på Høvelte Kaserne i Birkerød løbende for, at hans eget firma fik opgaver på kasernens arealer, lyder det i tiltalen.
Dermed er der tale om stillingsmisbrug, mener Forsvarsministeriets Auditørkorps, der har rejst tiltalen.
Erkender ikke
Manden kan derimod ikke erkende tiltalen. Det stod klart, da han tilbage i august 2022 var for Retten i Glostrup, hvor der var lagt op til en tilståelsessag.
Hans forklaring i retten var ikke en erkendelse, og derfor måtte auditør Claus Risbjerg tilbage på kontoret og udarbejde et anklageskrift.
Det var klart i marts 2023, men med lang ventetid i retten blev sagen først berammet til at skulle for i oktober 2023. Sagen blev dog udsat, og derfor er det først fredag, at den kommer for Retten i Glostrup.
Her bliver den i dag 59-årige mand mødt af en dommer og to lægdommere, som skal afgøre, om han har brudt loven, og om han skal idømmes en fængselsstraf, som auditøren kræver ifølge anklageskriftet.
I anklageskriftet fremgår det, at lederens firma blandt andet udførte snerydning og saltning på Ellebækvej ved kasernen i Birkerød fra januar til marts 2017.
Det skete, selv om opgaven havde været i udbud og var tildelt et andet firma, som havde tilbudt en "væsentlig lavere pris", står der i anklageskriftet.
Udstedte fakturaer for lidt under en halv million
I alt kunne firmaet udstede fakturaer på i alt 409.540 kroner - eksklusive moms - for udført arbejde, som efterfølgende blev udbetalt til firmaet af Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.
Ifølge Berlingske forklarede manden i retsmødet i 2022, at han var i god tro, da han stiftede sit firma og lod det udføre opgaver for Forsvaret.
Han opfattede det som almindelig kutyme, at ansatte ved Forsvaret også havde selskaber, der fakturerede arbejdsgiveren for at udføre opgaver, skrev avisen.
Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse oplyste dengang, at kontrolmiljøet er væsentligt forbedret, og mulighederne for at svindle er minimeret.
- Samtidig har Ejendomsstyrelsen ligesom øvrige myndigheder i Forsvarsministeriets koncern en whistleblowerordning, hvor ansatte såvel som leverandører og privatpersoner har mulighed for at indberette mistænkelige forhold, skrev styrelsen til Berlingske i forbindelse med retsmødet i 2022.
Ritzau har forgæves forsøgt at få en kommentar fra mandens forsvarer til sagen.
/ritzau/