23948sdkhjf

Elektrikerne fastholder kritik af nye autorisationsregler

Trods stor kritik fra el-branchen er der fremsat omstridt lovforslag om ændringerne i autorisationsreglerne. Dansk El-Forbund understreger, man fortsætter arbejder for at få forslaget ændret.
- Der er intet ændret i forhold til den kritik, der er kommet. Så derfor er vores kritik også uændret, siger næstformand i Dansk El-Forbund (DEF) Jens-Olav Pedersen i fagbladet Elektrikeren, efter at regeringen for nylig fremsatte et omstridt lovforslag om autorisationerne på el-området.

Lovforslaget indebærer blandt andet, at der indføres delautorisationer, så virksomheder kan få en begrænset autorisation til eksempelvis udførelse af solcelleinstallationer eller boliginstallationer. DEF er i den forbindelse bekymret for de uklare ansvarsforhold, der vil opstå, når en række delautoriserede udfører hver sin strømførende del af eksempelvis et større byggeprojekt.

Samtidig vil lovforslaget også betyde, at det personlige strafansvar fjernes fra den autoriserede elinstallatør. I stedet indføres en virksomheds-autorisationsordning, hvor virksomheden, der har en fagligt ansvarlig tilknyttet, har det fulde ansvar for udførelsen af arbejdet.

Bred kritik fra el-branchen
Lovforslaget følger i store træk et udspil, der blev fremsat af Sikkerhedsstyrelsen. Allerede, da udspillet blev kendt, var der indsigelser fra en enig branche. Blandt andet har installatørernes organisation Tekniq kritiseret den samlede effekt af lovforslaget for at svække autorisationsordningerne, som har vist sig at være effektive i forhold til at sikre forbrugerne og samfundet mod blandt andet elbrande, elektriske stødskader, gasulykker og vandskader.

Læs mere: Fornyet kritik af nye autorisationsregler.

På samme måde har DEF i et høringssvar sagt, at ”resultatet vil blive en forringelse af sikkerheden for forbrugerne og for elektrikerne, uden at der efter Dansk El-Forbunds opfattelse opnås nævneværdig konkurrencemæssig eller økonomisk effekt – en effekt, Sikkerhedsstyrelsen heller ikke har kunnet dokumentere.”

Jens-Olav Pedersen fortæller, at flere politikere fra forskellige partier har været interesserede i at høre nærmere om forbundets indvendinger:

- Der er forsat muligheder for at påvirke det endelige resultat. Nu går udvalgsarbejdet i gang, og der er stadig et stykke tid, inden forslaget kommer til tredjebehandling. Så vi vil prøve at gøre vores indflydelse gældende så længe, vi kan, siger Jens-Olav Pedersen.

Læs uddybningen af kritikken af lovforslaget på DEFs hjemmeside.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.266