23948sdkhjf

EU inviteres til Kina midt i toldkonflikt med USA

Formand for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, og EU's præsident, António Costa, er velkomne til at besøge Kina.

Det oplyser Lin Jian, som er talsperson for Kinas udenrigsministerium ifølge AFP på et pressemøde.

Ifølge talspersonen skal de to parter blandt andet diskutere økonomi og handel.

Besøget skal være med til at fremme forbindelserne mellem EU og Kina, siger Lin Jian.

EU-Kommissionen har flere gange nævnt, at man ønsker at fremme handelsforbindelser med andre lande i lyset af, at USA's præsident, Donald Trump, i april indførte told på varer fra en lang række lande.

Tirsdag morgen på et pressemøde i EU-Parlamentet i Strasbourg blev denne pointe understreget af EU's handelskommissær, Maros Sefcovic.

Her nævnte han, at EU vil øge dialogen med Indien, Indonesien, Thailand, Malaysia og Filippinerne.

"Meget vigtigt" at styrke dialogen

Ifølge Sefcovic føler EU sig ikke presset til at indgå en aftale med USA.

- Vi føler os ikke svage. Vi føler os ikke unødigt presset til at acceptere en aftale, som ikke er fair for os, siger han i sin afsluttende tale efter debat i parlamentet.

- Jeg kan fortælle, at vores telefoner ikke holder op med at ringe hele tiden, fordi alle ønsker at fremskynde forhandlinger om frihandelsaftaler med os, siger han.

Lin Jian oplyser ikke, hvornår man har planer om at invitere von der Leyen og Costa, men at det vil ske på et passende tidspunkt.

- Under de nuværende omstændigheder mener begge sider, at det er meget vigtigt for Kina og Europa at styrke dialogen og samarbejdet, siger Jian til pressen.

Ser momentum

Kommentaren kommer i kølvandet på, at Kina har ophævet sanktioner imod fem EU-parlamentarikere og EU's Underudvalg om Menneskerettigheder.

Sanktionerne blev indført i 2021 og var et modsvar på vestlige sanktioner imod kinesiske embedsfolk, som blev beskyldt for at have indblanding i massefængslinger af det muslimske uighur-mindretal i Xinjiang-regionen i Kina.

Talspersonen for det kinesiske udenrigsministerium oplyser også, at Kina og EU-Parlamentet er blevet enige om at fjerne alle restriktioner på udveksling af lovgivning.

Ifølge Dansk Industri (DI) har Kina brug for at styrke relationen til EU.

- Vores udlægning er, at Beijing har hårdt brug for at styrke relationen til Europa på et tidspunkt, hvor den kinesiske økonomi halter, og handelskrigen med USA gør, at kinesiske virksomheder har voldsomt brug for at opdyrke nye afsætningsmuligheder, siger Peter-Mikal Bøgh Hansen, som er politisk chef for DI Kina.

Ifølge Peter-Mikal Bøgh Hansen kan Europa også godt bruge et stærkere samarbejde med Kina "i de her tider".

- Men vi skal samtidigt bruge momentum til at få indrømmelser på de områder, hvor Kina ikke spiller fair, siger han.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062