23948sdkhjf

Enestående koncepthus

Igår præsenterede NCC en verdensnyhed i form at et enestående koncepthus, som er helt selvforsynende med strøm, varme og køling. Projektet er startet af NCC og er udført i samarbejde med ABB Corporate Research og AIX Arkitekter AB.
Igår præsenterede NCC en verdensnyhed i form at et enestående koncepthus, som er helt selvforsynende med strøm, varme og køling. Projektet er startet af NCC og er udført i samarbejde med ABB Corporate Research og AIX Arkitekter AB.


Med eksisterende teknik og en stor portion nytænkning har en projektgruppe hos NCC under ledelse af Kristina Gabrielii udviklet et konceptbyggeri – NCC Concept House – som får al energi fra sol- og vindkraft. – Bygningen er også i de øvrige dele mere miljøtilpasset end gældende byggepraksis. Hele tanken i huset – valg af placering, projektering, arkitektur og byggematerialer – har vi styret efter hensynet til miljøet, siger Kristina Gabrielii, projektleder hos NCC Teknik.

NCC har benyttet tilgængelig spydspidsteknologi fra andre brancher og kan nu fremvise et hus, hvor ledningen til el-nettet er kappet. Det er endnu ikke økonomisk realistisk at opføre huset, men en øget satsning på miljøteknik kan gøre konceptet kommercielt attraktivt og gøre de nordiske lande førende på området.

– Med vort enestående koncpethus vil vi vise, at der ikke længere findes nogle tekniske forhindringer for at bygge huse, som fuldt ud er i samklang med naturen, siger koncernchef Alf Göransson, NCC.

Gennem solceller og vindkraft får huset strøm til den daglige drift. Overskudsenergien lagres i batterier og brintbeholdere til brug om natten og i vintermånederne. Huset opvarmes med den overskudsvarme, som opstår ved produktion og brug af brintenergi. Afkøling sker gennem særlige energibrønde.

– Drivhuseffekten påvirker allerede vort miljø. 40 procent af energiforbruget går til boliger og andre bygninger. NCC har derfor et stort ansvar, når det gælder om at bygge fremtidens huse og dermed bidrage til en bæredygtig samfundsudvikling, siger Kristina Gabrielii, projektleder hos NCC Teknik.

Koncepthuset er en konferenceejendom på 900 kvadratmeter med plads til grupper på op til 50 personer, heraf 15 overnattende gæster. Huset er velisoleret, med en god planløsning og intelligente installationer. Takket være solenergien, bygningens konstruktion og valget af materialer er energianvendelsen til varme og køling i huset minimal. Bygningen er derfor selvforsynende med energi.

Kilde: NCC

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079