23948sdkhjf

Energivinduernes ABC

For at gøre det nemmere at få et overblik over, hvordan man kan spare på energien, har vinduesindustrien i samarbejde med...
For at gøre det nemmere at få et overblik over, hvordan man kan spare på energien, har vinduesindustrien i samarbejde med Energistyrelsen lavet et system, som klassificerer vinduer efter deres energimæssige egenskaber.

Vinduerne klassificeres efter en ABC-skala, som man også kender det fra blandt andet køleskabe og biler. Ordningen kontrolleres af Teknologisk Institut, og på nuværende tidspunkt opfylder ca. 10 danske vinduesproducenter kravene til energimærkede vinduer.


At skifte til nye energivinduer sparer man mere energi end blot at udskifte termoruder med energiruder fordi et energimærket vindue er kendetegnet ved, at både konstruktion og materialevalg medvirker til at give vinduet de bedst mulige energimæssige egenskaber.

Hvis der vælges et energivindue, fås derfor et lavt energiforbrug og et komfortabelt indeklima uden træk og kuldenedfald ved vinduerne.Som grundlag for klassificeringen har man valgt en model, der tager hensyn til den aktuelle facadearkitektur og sikrer, at man ikke ender som under energikrisen i 70erne. Her valgte man at udskifte dannebrogsvinduer, som passede til de gamle huses arkitektur, med 1-ramme vinduer med store termoruder – ofte til skade for husets udseende.

Hvor meget energi ”bruger” et vindue?

I den nye klassificering af vinduet tages der højde for både energitab og det energitilskud, som solen tilfører. Det nøjagtige energitab gennem et vindue afhænger af vinduets størrelse, den anvendte rude, antallet af sprosser samt vinduets generelle konstruktion.

Hos VELFAC har man valgt at lægge en nem og let overskuelig energiberegner ud på hjemmesiden www.velfac.dk . Alt hvad der kræves, er nogle få oplysninger - som f.eks. vinduets størrelse - og 6 simple trin senere har man den samlede energiberegning for et VELFAC vindue.

Læs mere om energivinduer og VELFAC energiberegner på velfac.dk

Teknologisk Institut har lavet beregningeksempler for den årlige besparelse ved udskiftning af ældre vinduer med almindelige termoruder til energimærkede vinduer. I et referencehus med 20m2 dannebrogsvinduer bliver den årlige besparelse ved at skifte til:
A-mærkede energivinduer: 1633kWh el. 217 liter olie (ca. 1500 kr. pr. år)
B-mærkede energivinduer: 1308kWh el 174 liter olie (ca. 1200 kr. pr. år)
C-mærkede energivinduer: 1185kWh el. 158 liter olie (ca. 1100 kr. pr. år)

Pressemeddelelse fra VELFAC, Marts 2005

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125