23948sdkhjf

Mølle klar til flytning

Tejn Stubmølle i Allinge-Gudhjem kan nu snart holde flyttedag. Om kort tid skal den svinge sine vinger...
Tejn Stubmølle i Allinge-Gudhjem kan nu snart holde flyttedag. Om kort tid skal den svinge sine vinger på Landbrugsmuseet Melstedgård.

Kulturarvsstyrelsen har netop bevilget 250.000 kr. til opmåling, flytning og restaurering af den fredede mølle. Selve tilladelsen til at flytte møllen blev givet allerede i 2003.

Stubmøllen fra Tejn skal flyttes til Melstedgård, fordi den fra sin nuværende placering ikke længere kommer til sin ret, da bebyggelsen er trængt for tæt på.

Det betyder blandt andet, at den ikke kan få vind nok længere. På sin nye adresse vil den igen komme til at male mel, den vil blive ført tilbage til sit udseende omkring år 1900, og ved siden af den vil der blive opført et møllehus, et firefags bindingsværkhus, som Landbrugsmuseet har fået fra en Østerlarsgård. Det samlede projekt vil koste 2,5 mio. kr.

Stubmøllen i Tejn er formentlig fra slutningen af 1700-tallet, og det er slet ikke første gang, den bliver flyttet. Man regner med, at den i sin tid er blevet opført et sted mellem Klemensker og Årsballe, og først i midten af 1800-tallet er den så flyttet til Tejn.

Den har været i normal drift indtil 1930'erne, men produktionen er først stoppet helt i 1940. I 1941 overtog Foreningen Bornholm den for at sikre dens bevarelse, og foreningen har holdt den ved lige siden.

Det var i forbindelse med en restaurering i 2000, at en gammel idé om at flytte møllen til Landbrugsmuseet dukkede op igen, og i 2002 blev man enige med de lokale beboere om at føre idéen ud i livet.

Kulturarvstyrelsen

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109