23948sdkhjf

'Hvid for en dag' er en succes

I de første 11 måneder af 2013 har 17.000 danskere købt dagsbeviser til privat brug af gulpladebil.
Helt tilbage i foråret 2008 - altså før danskerne havde hørt om begreber som kreditklemme, bankpakker og finanskrise - blev der indgået et bredt forlig i Folketinget om forbedrede regler for anvendelse af gulpladebiler.

De dele af aftalen, der blot krævede ændret national lovgivning, trådte i kraft i 2009. Det drejede sig blandt andet om de såkaldte papegøjeplader og smidiggørelse af reglerne for kørsel mellem hjem og arbejde.

Men en af de helt store nyskabelser – muligheden for at købe en dagsbillet til privat benyttelse af gulpladebiler for 225 kr. om dagen – er først trådt i kraft i 2013, fordi de momsmæssige dele af regelsættet først skulle godkendes i EU.

Skaber mere klare linjer
Nu viser en opgørelse fra Skat pr. 26. november, at der i de første 11 måneder af 2013 er solgt 17.031 dagsbeviser. Det svarer til knapt 52 solgte beviser om dagen. Af de godt 17.000 dagsbeviser er ca. 80 pct. solgt til privatpersoner, mens de resterende ca. 20 pct. er solgt til virksomheder.

- Det er glædeligt, at danskerne – private såvel som selvstændigt erhvervsdrivende – har taget den nye ordning til sig i så stort et omfang, allerede her i ordningens første leveår. Det viser tydeligt, at der har været et behov for en smidiggørelse af regelsættet omkring gulpladebiler, siger Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Byggeri.

- Tidligere har der været gråzoner i lovgivningen, og uautoriseret privat benyttelse af gulpladebiler har været hyppig årsag til bøder og afgifter fra Skat. Men fra 2013 er der kommet mere klare linjer. Med sit nem-id i hånden kan man for 225 kr. købe bilen fri af gulpladetilstanden – og de dertil hørende skatte- og afgiftsmæssige forpligtelser – for én dag. Det er på én gang ganske simpelt og, med de nye tal in mente, også meget efterspurgt hos ejere og brugere af gulpladebiler, siger Bo Sandberg.

Sådan er reglerne:
Et dagsbevis giver lov til at køre privat i en gulpladebil med en totalvægt på op til fire ton, selvom bilen er registreret til "erhvervsmæssig godstransport" og normalt ikke må bruges til privat kørsel.

Alle kan købe et dagsbevis, når de har ejerens/lejerens tilladelse til at køre privat i bilen.

Hvert dagsbevis gælder i ét døgn, fra kl. 00.00 til 23.59.

Der kan højst købes 20 dagsbeviser til hver bil i et kalenderår.

Man skal købe dagsbeviset mindst én time, før man begynder at køre privat i bilen.

Dagsbeviset skal medbringes i bilen. Det vil sige, at kvitteringen skal printes eller medbringes elektronisk

Læs mere ordningen på Skats hjemmeside
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078