23948sdkhjf

Gamle installationer betyder flere rotter i boligen

En rotte i toiletkummen, i køkkenskabet eller i skraldespanden er altid et uønsket fund. Men desværre også noget, et stigende antal københavnere oplever. Årsagen: Gamle, ikke rotte-sikrede installationer.
Antallet af de såkaldt ”indendørs sager”, hvor rotter har fundet vej helt ind i en bolig, er på få år steget fra et niveau på omkring 800 sager årligt til op mod 1.100 sager i 2012 og 2013. Det fortæller Morten Otkjær Thune, der er områdechef for skadedyrsområdet i Københavns Kommune, til tekniq.dk.

- Rotterne finder typisk vej gennem gamle eller ikke-rottesikrede installationer. De kravler gennem faldstammer, gnaver sig gennem plasticrør og ender helt inde i boligen. Og de kan kravle langt – vi har sager, hvor rotterne er kommet helt op på 13. og sågar 15. etage, siger Morten Otkjær Thune.

Han forventer, at antallet af ”indendørs sager” vil stige yderligere de kommende år. Det skyldes blandt andet, at renoveringen af det offentlige kloaksystem næsten er færdigt, hvilket betyder, at rotterne søger nye tilflugtssteder.

- Det er en af årsagerne, men vi finder også flere defekter på private kloakledninger, hvor rotterne kan slippe ud. Men i hvert fald er det sikkert, at rotterne er kommet tættere på borgernes hjem, siger Morten Otkjær Thune.

Mere fokus på rotter ved renoveringer
Derfor er det afgørende for at undgå rotter, at man rottesikrer korrekt. Det forklarer chef for teknisk afdeling i Tekniq, Simon O. Rasmussen.

- Det er både nemt og billigt at rottesikre, og derfor bør det være en naturlig del af både renoveringsopgaver og nye afløbsinstallationsopgaver dels fordi rotterne kan ødelægge rør og forårsage vandskade, dels fordi rotter er smittebærere, siger Simon O. Rasmussen og fortsætter:

- Det er et budskab, som både skal ud til boligejere, boligforeninger og installatørerne. For det er ikke givet, at kunderne selv tænker over rottesikring, og derfor er det afgørende, at installatørerne rådgiver kunderne til at vælge en passende løsning.

Det budskab bakker Morten Otkjær Thune op.

- Det er min klare opfattelse, at rottesikring ikke bliver prioriteret højt nok, og faktum er, at hvis man rottesikrer, så får man ikke rotter på besøg. Derfor bør både kloakmestre, vvs-installatører, boligejere, boligforeninger, ejerforeninger og lignende blive mere opmærksomme på at sikre sig mod rotter, siger Morten Otkjær Thune.

Kan certificeres som rottefri
Første skridt på vejen er en kampagne fra Københavns Kommune, som Tekniq støtter. Københavns Kommune tilbyder blandt andet hjælp til at gennemgå for eksempel gårde for problemer, ligesom man kan få rådgivning om rottesikring. På den måde kan en bolig- eller ejerforening bliver certificeret som ”rottefri”.

- Der er allerede 10 certificerede gårde, og op mod 40 yderligere er under behandling. Det er en rigtig god start. Her er det også et godt skridt, at Tekniq bakker op, siger Morten Otkjær Thune, der tilføjer, at kommunen på længere sigt vil fokusere på telefonisk rådgivning.

Konkret har Tekniq sendt information om vigtigheden af rottesikring ud til sine medlemsvirksomheder, hvor de mest funktionelle rottesikringsløsninger er beskrevet.

- Det har vi gjort til alle medlemmer i hele landet på vvs-siden. For selvom kampagnen nu kører i København, så er rotter heller ikke velkomne i hverken Randers, Ribe eller Ringe, siger Simon O. Rasmussen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.174