23948sdkhjf

Opfører skole på seks måneder

Præfabrikerede moduler anvendes til kontor og skoler. Ungdomsskolen i Utterslev er klar halvandet år tidligere på grund af ny byggeproces...
Præfabrikerede moduler anvendes til kontor og skoler. Ungdomsskolen i Utterslev er klar halvandet år tidligere på grund af ny byggeproces.

Den hurtigere byggeproces skyldes, at totalentreprenøren Skanska Danmark A/S opfører skolebygningerne efter samme modulprincip som i Bo Klok-konceptet, der med succes anvendes til hurtigt at opføre gode og billige lejligheder. Bo Klok er samarbejde mellem Skanska og IKEA.

Skanskas koncept for præfabrikerede moduler til skoler og kontor kaldes ArbetaSmart. Når konceptet anvendes til skolebyggeri opnås de samme fordele med en kortere byggetid og lavere omkostninger.

Den nye del af Ungdomsskolen i Utterslev (København NV) bliver på 2.100 kvadratmeter, der leveres som 45 færdigbyggede moduler, 14 meter lange, 4 meter brede og 4 meter i højden. De kommer på blokvogn til byggepladsen og sættes på det allerede færdigstøbte fundament.

Modulerne er bygget op på Skanskas husfabrik og står med tagbeklædning, isolering, døre, vinduer selv fliser og håndvaske på badeværelserne er monteret. Alle installationer til varme og vand er gjort klar og kan nemt færdiggøres på stedet.

Den ene grund til den hurtige byggeproces er, at Skanska i samarbejde med kommunens teknikere arbejdede sig frem til en anden løsning, end først planlagt.

Oprindeligt var det planlagt en for en at rømme en bygning, nedrive den og opføre en ny. Det skulle ske over fire etaper, og eleverne skulle flytte rundt mellem de andre bygninger og have deres undervisning.

Det viste sig imidlertid at give færre gener for skolen og en mere rationel byggeproces at flytte over i midlertidige pavilloner og opføre hele skolen i en enkelt etape.

- Vi skærer yderligere to måneder af byggeperioden ved at anvende fabriksfremstillede moduler, som leveres direkte på byggepladsen fra Skanskas fabrik Flexator. De 2.100 kvadratmeter opføres på rekordtid, kun seks måneder efter byggestart. Vi støbte fundamentet i februar og i september er de første lokaler klar, og hele skolen afleveres 1. november, siger projektchef Jens H. Madsen, Skanska.

Kilde: Skanska

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.674