23948sdkhjf

Lavenergihus uden radiatorer

Takket være en dobbelt vægkonstruktion med op til 400 millimeter isolering, solfangere på taget og luftcirkulationsanlæg kan...

Takket være en dobbelt vægkonstruktion med op til 400 millimeter isolering, solfangere på taget og luftcirkulationsanlæg kan Kim Nielsen holde sit lavenergihus varmt uden radiatorer med tilhørende varmeregning. Der er ingen radiatorer i Kim Nielsens 300 kvadratmeter store træhus, som fordeler sig over kælder, stue og første etage. Varmen - inklusiv det varme vand i hanen - kommer udelukkende fra solen og fra brændeovnen i dagligstuen. Alligevel er der behageligt lunt i huset på en ellers råkold februardag.

Kompromisløs isolering

Effektiv isolering er altafgørende for størrelsen af varmeforbruget. Derfor har Kim Nielsen isoleret sit træhus fra kælder til loft med op til 400 millimeter ISOVER Flex. Med en lambdaværdi på 37 mW/mK holder isoleringen huset varmt - uden at varmeregningen vokser.

For at opnå tilstrækkelig isolering har Kim Nielsen konstrueret huset med en dobbeltvæg bestående af to lag spærtræ med dampspærre mellem. Den bærende konstruktion i 45x195 millimeter spærtræ er fyldt med 200 millimeter ISOVER Flex. Inden for dampspærren er det ekstra lag spærtræ på 45x95 millimeter fyldt med yderligere 100 millimeter ISOVER Flex.

God investering

”Når solen skinner, kan den sagtens opvarme førstesalen gennem de store tagvinduer. Vi fyrer i brændeovnen om vinteren, men jeg har ikke styr på, hvor meget træ vi bruger,” siger Kim Nielsen.
Husets 280 liter store varmtvandsbeholder opvarmes ved hjælp af solfangere.
”Efter flere dage med overskyet vejr kan det blive nødvendigt at tænde for elvandvarmeren, men ellers klarer vi os fint med solenergien,” forklarer tømreren.

De seks solfangere er camoufleret mellem tagvinduerne, så man ikke udefra kan se forskel på solfangere og vinduer.

Huset er desuden udstyret med luftcirkulationsanlæg, der sørger for maksimal udnyttelse af varmen fra brændeovnen og god udluftning af det tæt isolerede hus. Anlægget bruger varmen fra udblæsningsluften til at opvarme den nye luft, så varmetabet minimeres. Husstanden har brugt cirka 9.000 kilowatttimer el i husets første leveår.

Regner man med en eludgift på 160 øre per kilowattime alt inklusive, svarer det til en varmeudgift på cirka 4.800 kroner om året for opvarmning af det 300 kvadratmeter store hus.

For at leve op til Bygningsreglementet skal et nybygget hus på størrelse med Kim Nielsens typisk isoleres, så det årlige varmeforbrug ikke overstiger cirka 18.000 kilowattimer. Ifølge en undersøgelse foretaget af Dansk Fjernvarme i 2004 koster det gennemsnitligt 12.700 kroner om året at opvarme et dansk parcelhus med et tilsvarende varmeforbrug.

Kilde: ISOVER

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094