23948sdkhjf

Fremtidens almene boligbyggeri er billigt og bæredygtigt

Carl Bro Gruppen har siden 2001 været en del af et banebrydende projekt, som vil sætte standarden for...
Carl Bro Gruppen har siden 2001 været en del af et banebrydende projekt, som vil sætte standarden for fremtidens almene boligbyggeri.

Her bliver nemlig plads til både visionær arkitektur og bæredygtighed til en pris, som almindelige mennesker kan komme i nærheden af.

Byggeriet, som kommer til at bestå af 130 arkitekttegnede og miljømæssigt bæredygtige boliger i Lystrup ved Århus, er det første af sin slags i Danmark.

Visionær tænkning skaber visionære boliger

Projektet har været banebrydende på flere måder. Hvor mange tidligere bæredygtige/økologiske byggerier har lignet velmenende selvbyggerprojekter, har dette projekt fra starten ligestillet arkitektur med bæredygtighed. Det har skabt et fantastisk resultat.

Der er opnået en funktionalitet i byggeriet, som både understøtter det bæredygtige aspekt og de livsvilkår, som det moderne menneske stiller. Samtidig har byggeriet fået en mangfoldig arkitektur, som strækker sig fra klassisk stil til moderne trælængehuse. Projektet sætter nye standarder for samspillet mellem arkitektur, funktionalitet, holdbarhed og miljø.

Sammenhæng mellem arkitektur og funktionalitet

For at sikre sammenhængen mellem arkitektur og funktionalitet var Carl Bro Gruppen med til at udarbejde indholdet til en international arkitektkonkurrence for projektet.

Målet var at udfordre arkitektstanden til, uden hensyn til traditionel dansk boligudformning, at tænke funktionalitet og bæredygtighed ind i arkitekturen. Det betød, at der ud over den æstetiske dimension var klare specifikationer til en række miljømæssige, driftsmæssige og økonomiske krav i konkurrenceprogrammet. Evalueringen og udvælgelsen af de endelige vinderprojekter blev derfor foretaget ud fra både sociale, æstetiske, økonomiske og miljømæssige kriterier.

Ny samarbejdsform flytter grænserne

En anden grund til, at projektet er blevet en succes, er, at planlægningen har været enestående. Projektet er kørt med udgangspunkt i en ny model, hvor alle partnere er ligestillede, og hvor hver bidrager med sin ekspertise. Og det har givet pote. Netop fordi de mest erfarne og kompetente mennesker har været samlet fra starten, har det været muligt at flytte grænser.

Carl Bro Gruppens opgave har primært været at rådgive inden for byggeteknik og valg af bæredygtige materialer, mens Dansk Center for Byøkologi har bidraget med deres erfaring inden for bæredygtighed og arkitektonisk kvalitet. Boligforeningen Ringgården har fungeret som tovholder og som den, der har haft den overordnede politiske kontakt. Det tætte samarbejde har skabt et sundt og kreativt miljø, som har medvirket til at sikre et anderledes og spændende projektresultat.

De i alt 130 nye bæredygtige boliger ventes at stå indflytningsklare medio 2006.

Kilde: Carl Bro

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11