23948sdkhjf

Lavenergihus på kulpladsen i Krik

Sydthy Kommunes Agenda 21 gruppe, der arbejder med en bæredygtig udvikling har netop fået 140.000 kroner fra ELFOR's energisparpulje til...
Sydthy Kommunes Agenda 21 gruppe, der arbejder med en bæredygtig udvikling har netop fået 140.000 kroner fra ELFOR's energisparpulje til undersøgelsen af muligheden for at etablere et lavenergihus på kulpladsen i Krik.

Efter planen skal huset, der skal være på 200 kvadratmeter være et beboerhus med faciliteter til folk fra nær og fjern.

- Det er planen, at huset skal være et såkaldt halvanden liters hus. Det betyder, at energiforbruget i huset er på 15 kilowatttimer pr. kvadratmeter årligt. Det svarer til halvanden liter fyringsolie, fortæller Jane Kruse fra Agenda 21 gruppen.

Så nu gælder det at finde frem til de egnede materialer, der kan holde husets energiforbrug nede på det, der svarer til 300 liter fyringsolie årligt. Uden det derved er sagt, at fyringsolie i det hele taget bliver anvendt.

Det er Folkecenteret i Sdr. Ydby, der står for koordineringen af forprojektet, der skal klarlægge alle faktorer.- Et sådant hus bliver i givet fald det første af sin art i Danmark.

Men i EU er man alstå opsat på, at der arbejdes i den retning, fortæller Jane Kruse, der mener, at bæredygtigt material i fremtiden vil blive et krav ved nybyggerier og renoveringer. Beboerhuset i Krik skal i givet fald indeholde en udstilling om de anvendte materialer.

- Man kunne sagtens forestille sig, at huset indeholder forskellige slags byggematerialer. Så kan idéen med at have et lokalt beboerhus koordineres med fremtidig oplysning om bæredygtigt byggeri, siger Gerd Dam fra teknisk forvaltning.
Arbejdsgruppen satser på at have et færdigt projekt klar til efteråret og finansieringen i starten af 2006.

Og så understreges det, at der ikke skal være overnatningspladser i bygningen. Ved byggemarkedet den 28. maj i Krik kan Agenda 21-gruppen danne sig de første indtryk af materialerne.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078