23948sdkhjf

Indbrudssikring med tåge

Et stigende antal virksomheder får installeret tågegeneratorer (tågekanoner) til sikring mod tyveri. De automatisk udløsende anlæg gør tyvenes arbejde...
Et stigende antal virksomheder får installeret tågegeneratorer (tågekanoner) til sikring mod tyveri. De automatisk udløsende anlæg gør tyvenes arbejde besværligt ved at fylde omgivelserne med en tyk, uigennemsigtig tåge.

Både forsikringsselskaber og brandmyndigheder har dog været betænkelige ved anlæggene, som de frygtede kunne gøre mere skade end gavn.

Med fastlæggelsen af et sæt retningslinier er der dog nu skabt ordnede forhold og større klarhed på området.

Ikke sundhedsfarlig

Specifikationer for projektering, installation og anvendelse af tågesikringsanlæg er navnet på de nye retningslinier, som er udgivet af Forsikring og Pension og udarbejdet i samarbejde med en række myndigheder og organisationer, herunder Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut (DBI).

- Specifikationerne skal gøre tågekanoner til et mere sikkert supplement til indbrudssikringen og effektivisere arbejdet for installatører, kunder og forsikringsselskaber, siger ingeniør Tine Aabye fra Forsikring & Pension.

- Blandt andet stilles der krav om, at væsken, der anvendes til tåge, ikke må være sundhedsfarlig, og at dosseringen skal være korrekt. Forkert dossering kan give risiko for kondens- eller dråbedannelse, som kan beskadige udstyr og varer, forklarer hun.

Brandsikkerhed

Ud fra et brandsikringsmæssigt synspunkt indebærer tågekanoner flere problemer. Først og fremmest kan det få fatale konsekvenser, hvis flugtveje fyldes med tåge i en evakueringssituation. Derfor er der krav om, at tågekanonerne ikke må kunne aktiveres i områder, der fungerer som flugtveje, når lovligt tilstedeværende personer befinder sig i området.

- Men tåge fra tågekanoner kan også genere røgdetektorerne i automatiske brandalarmanlæg (ABA-anlæg). Derfor skal der træffes særlige foranstaltninger i bygningsområder med brandalarmanlæg, fortæller Gitte Reng Andreassen, DBI, som har siddet i den arbejdsgruppe, der har udarbejdet de nye specifikationer.

Fakta

Tågen fra tågekanoner fremstilles på basis af vand og glycol, som omdannes til såkaldt ”tør” damp ved hjælp af varme og tryk. Det er i princippet den samme teknik, som anvendes i ”røgmaskiner” til diskoteker og teatre mv. Tågen er uskadelig for mennesker og dyr, ligesom udstyr og inventar i almindelighed heller ikke tager skade af dampene.

Kilde: Teknologiportalen

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078