23948sdkhjf

Komposit velegnet på det elektrotekniske område

Komposit-produkter har høj elektrisk modstandsdygtighed, hvis de er fremstillet med en ensartet struktur. Det viser en ny forskningsrapport fra...
Komposit-produkter har høj elektrisk modstandsdygtighed, hvis de er fremstillet med en ensartet struktur. Det viser en ny forskningsrapport fra Danmarks Tekniske Universitet, DTU lavet i samarbejde med virksomheden Fiberline Composites.

Undersøgelserne konkluderer, at profiler med en glat overflade og en homogen struktur er mere modstandsdygtige over for overfladeudladninger, oplyser associate professor Joachim Holbøll fra Ørsted DTU, der er blandt rapportens forfattere.

”Vi har derfor nu belæg for at sige, hvordan komposit-producenterne mest optimalt bør sammensætte fiberarmeringen, og også den matrix, der fastholder fibrene. Det er især af betydning for materialets modstandsdygtighed, hvor rent dets overflade er, her må der ikke være fibre, revner eller for stor ruhed,” siger Joachim Holbøll.

DTU testede forskellige kompositprofiler efter normen IEC 587. De bedste af profilerne viste sig at have en høj modstandskraft mod overfladeudladninger (eng. ’tracking resistance’), mens uensartede profiler blev lettere nedbrudt.

Andre af undersøgelsens profiler var fremstillet ved hjælp af produktionsmetoden pultrudering. Med denne fremstillingsmetode er det muligt mere præcist at styre materialets struktur og overflade og dermed skræddersy profiler til forholdene i det elektrotekniske område. Også blandt de pultrudere profiler viste undersøgelsen dog forskelle på kvaliteten af de testede prøver.

Rapportens konklusioner har ikke kun betydning for vindmøllevinger, men også for alle andre anvendelser, hvor man har direkte strømførende forbindelser, siger elektroingeniør Niels Bjært, der er technical solutions manager hos Fiberline.

”Et eksempel er konstruktionen af el-skabe, idet man her befæstiger kobberskinner med profiler af komposit. Komposit er et godt alternativ til standard-isolatorer idet produktets høje modstand mod krybestrøm giver en høj sikkerhed for, at der ikke opstår kortslutning i tavlerne,” siger Niels Bjært.

Kilde: Fiberline Composites

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11