23948sdkhjf

Ingeniørfirma: Hurtig stormflodssikring kan have fatale konsekvenser

Stormen Bodil har sat gang i en debat om kyst-og stormflodssikring. Men for hurtige beslutninger kan i sidste ende skade naturværdier og skabe endnu større oversvømmelser, advarer Grontmij.
Behovet for kyst-og stormflodssikring i Danmark blev tydeliggjort af stormen Bodil. Derfor kan der være fristende at foreslå en hurtig nålestiksoperation. Men uden grundige overvejelser kan det, der i første omgang synes som en indlysende løsning, siden hen vise sig at have fatale konsekvenser for miljøet og naturen, lyder det nu fra det rådgivende ingeniørfirma Grontmij:

- Det handler ikke kun om at få flyttet et vikingskibsmuseum eller opsat en hurtig dæmning. Der er i branchen behov for et bredere perspektiv på kystsikring. Det er slet ikke nok med nålestiksoperationer, siger Mads Møller, Grontmijs business line director for Water & Energy.

- Det er afgørende, at kystsikring tager afsæt i brug af naturens dynamik og styrker de naturlige og rekreative værdier, mens den på samme tid tilbyder løsninger, der gør kystområder robuste overfor fremtidens stormfloder og højvandstigninger, siger han og drager paralleller til Holland, hvor vand er en dybt integreret del af hverdagen, fordi en stor del af landet ligger under havets overflade:

Gode udenlandske eksempler
En dæmning kan have store negative konsekvenser ved at ændre på de naturlige hydrauliske processer herunder vandflow, naturlig afstrømning og sedimentation som kan få en negativ indflydelse på de omkringliggende naturværdier. Dermed løses et problem, men der skaber 10 nye.

Et prisbelønnet eksempel på en helhedsorienteret løsning er ”Balance Island” i Holland. Her har Grontmij ikke alene skabt mulighed for at gøre området beboligt, men løsningen er skabt i et samspil med naturen og har skabt helt unikke naturværdier. Herved er saltvandindtrængningen f.eks. forhindret og har derved skabt grundlag for bevarelse af dyreplanteliv i tilknytning til brakvandskultur.

Dette koncept er også attraktivt fra et økonomisk perspektiv, da udgifterne til opførelse er mindre end den forventede indtægt, som bliver genereret af de resulterende muligheder for landbrug, fiskeri, natur og rekreation. Balance Island kan endvidere støtte indsatsen for bevarelse af (akvatiske) fauna, flora og økosystemer i andre delta områder rundt om i verden. Grontmij er allerede i gang med planer for kyststrækningen langs Jakarta og Ho Chi Minh City deltaer.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093