23948sdkhjf

Hvad har løftet Københavns arkitektur i 2014?

Den 31. januar afsløret det, hvem der løber med Årets Store Arne og Lille Arne, priserne Arkitektforeningen København uddeler for arkitektonisk nytænkning.
Ved Arkitektforeningen Københavns nytårskur den 31. januar sættes der navn på, hvem der får de to priser Årets Store Arne og Lille Arne.

Årets Store Arne
De nominerede til hovedprisen Store Arne, som gives til såvel udførte værker som initiativer, der har løftet arkitekturen i Storkøbenhavn i det forgangne år, er:

Pelican, et lagerhotel på Østerbro
Arkitekt: Entasis
Bygherre: Tetris/Pelican Self Storage
Entasis er nomineret til Årets Store Arne for at have skabt et smukt og anderledes bud på et lagerhotel. Bygningen ligger i overgangen mellem banelegemet og havnens boligbebyggelse, og er indpasset på fornemmeste vis i omgivelserne, blandt andet gennem et portmotiv mellem den nye bygning og genboen. I sit materialevalg, facadekompositioner og volumendisponering optager bygningen overbevisende stedets kompleksitet.

Toldbodgade 13, Trollbeads domicil
Arkitekt: BBP Arkitekter
Bygherre: Lise Aagaard Copenhagen A/S
BBP Arkitekter er nomineret til Årets Store Arne for en meget forfinet ombygning, der med stor respekt for stedets arkitektur indpasses i bybilledet - og samtidig er helt sin egen. Facadematerialet i perforerede messingplader mimer på afstand murværket i kvarteret men tættere på, lever den på poetisk vis med solens gang hen over dagen, hvor der rulles op og ned for det liv, der leves bag ved. Et overbevisende og elegant bud på en ombygning.

Gl. Hellerup Gymnasium, multihal
Arkitekt: BIG i samarbejde med EKJ, CG Jensen og Jens Lindhe
Bygherre: Gl. Hellerup Gymnasium
BIG + team er nomineret til Årets Store Arne for at give et smukt og spændstig bud på et multifunktionelt rum til sportsaktiviteter, der samtidig sætter bæredygtighed i fokus. Multihallens tag, som udgør en ny plads i skolegården er formet efter kurven på et boldkast på tværs og på langs af hallen. Et flot bud på en femte facade, der virkelig kommer i spil.

Kalvebod Bølge
Arkitekt: JDS Architects og Klar Arkitekter i samarbejde med Future Experience, U-Turn, White Water Adventure Park, JDS
Bygherre: Københavns Kommune
JDS og Klar + team er nomineret til Årets Store Arne for at løftet Kalvebod Brygge fra mennesketomt domicilområde til livlig havnekaj, med to nye pladser og promenade på vandet. Kalvebod Bølge åbner området med flotte dynamiske bølger i træ, og med en menneskelig skala genforener den byen med havnen, et sted den længe har været savnet.

Den Blå Planet
Arkitekt: 3XN, Kvorning Design & Kommunikation og Henrik Jørgensen Landskab
Bygherre: Bygningsfonden Den Blå Planet (Realdania, Knud Højgaards Fond, Tårnby Kommune)
3XN er nomineret til Årets Store Arne for en flot markant skulpturel bygning, der sætter nye rammer for naturvidenskabelige oplevelser under vandet. Et smukt bud på, hvordan naturens former inspirerer til nye former I arkitekturen, hvor nærvær af vand aldrig mistes - hverken ude eller inde. Et projekt af høj international standard.


Årets Lille Arne
De nominerede til Lille Arne, der gives til mindre værker og initiativer, ikke-realiserede projekter, skæve idéer og unge tegnestuer, er:

Open Air Neighborhood
Projektteam: Ellen T. O’ Gara, arkitekt MAA, partner og Louise Heebøll, arkitekt MAA og partner
Open Air Neighbourhood er nomineret til Årets Lille Arne for initiativet til at skabe bedre og mere velfungerende byrum via brugerdreven byudvikling – en “hands-on” udvikling af byrum. Projektet Winter City er et meget fint eksempel på demokratisk byudvikling, der virker. Her er byens vinterforladte rum gjort attraktive og fyldt med liv.

Developing Architecture, Learning from Sierra Leone (Bogudgivelse)
Projektteam: Arkitekter Uden Grænser (AUG)
Udgivelsen støttes af Statens Kunstfond, KAB Fonden og Arkitekter Uden Grænser og crowdfunding.
AUG er nomineret til Årets Lille Arne for en meget smuk grafisk bogudgivelse, med et indhold der bekræfter, at arkitektur gør en forskel og være med til at forbedre ressourcesvage menneskers leveforhold markant. Udgivelsen markerer desuden AUGs 5 års jubilæum og er fremstillet af frivillige.

Byhøst
Hvad er Byhøst? from BYHØST on Vimeo.
Projektteam: Kristoffer Melson & Kathrine O. Rasmussen
Byhøst er nomineret til Årets Lille Arne for at sætte fokus på samlesteder i det offentlige rum, glemte eller oversete steder, som via glæden ved mad kan bringe folk sammen på kryds og tværs, når de høster byens frugt og grønt. Det midlertidige byrum for ny betydning. Byhøst nomineres for den skæve ide med det store arkitektoniske potentiale.

Morten Kabell, Teknik- og Miljøborgmester
For løftet om 10.000 nye ungdomsboliger i København inden 2025
Morten Kabell er nomineret til Årets Lille Arne for den ny Teknik- og miljøborgmesters valgløfte om at ville “bygge 10.000 nye ungdomsboliger inden 2025 i kbh”. Nomineringen gives med forhåbningen om at kvantitet vil blive fuldt op af kvalitet, hvor arkitekter inddrages.


Læs mere om de nominerede på Arkitekturforeningens hjemmeside.

Årets Arne uddeles årligt af Akademisk Arkitektforenings lokalafdeling i København. Prisens formål er at hædre arkitekter og andre personer, som understøtter arkitektonisk nytænkning i København og driver byen fremad.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078