23948sdkhjf

Endelig plan for nye sommerhuse

Miljøminister Connie Hedegaard kan nu præsentere den endelige plan for, hvor i kystnærhedszonen der kan placeres nye sommerhuse. I alt gives der med et...
Miljøminister Connie Hedegaard kan nu præsentere den endelige plan for, hvor i kystnærhedszonen der kan placeres nye sommerhuse. I alt gives der med et landsplandirektiv tilladelse til udlægning af 5.062 nye sommerhusgrunde fordelt på 33 kommuner i hele landet.

Sammenholdt med det direktiv, som blev sendt i høring den 17. marts i år, er 70 grunde fordelt på to områder taget helt ud af direktivet, mens to områder bliver pålagt yderligere begrænsninger i byggemulighederne.

"Vi har været igennem en proces, hvor der er kommet 211 høringssvar fra naboer, kommuner og foreninger. Efter at have læst svarene grundigt igennem foreslår vi nu en mindre justering, fordi de landskabelige værdier visse steder samlet set har vist sig at have større betydning end de lokaløkonomiske effekter. Vi har nu et samlet direktiv med en god balance. De nye sommerhuse vil skabe vækst og udvikling i yderområder uden at vi går på kompromis med beskyttelsen af naturen, miljøet og landskaberne præcist sådan som det var formålet med loven", siger Connie Hedegaard.

Af de 211 høringssvar var halvdelen rettet mod områder som var medtaget i forslaget til landsplandirektiv, den anden halvdel var rettet mod områder, som ikke var kommet med. De to områder, som udtages helt, er Vemmenæs i Svendborg og Svinkløv i Fjerritslev. Guldager i Pandrup og Fjellerup Strand Fælledvej i Nørre Djurs bliver pålagt yderligere begrænsninger.

Kommunerne skal nu i gang med en almindelig planlægning for sommerhusområderne. Det betyder, at der skal udarbejdes lokalplaner for udstykningen af grunde, og i landsplandirektivet præciseres det, at der i processen skal foretages en grundig vurdering af lokalplanforslagets virkning på eventuelle internationale naturbeskyttelsesområder i nærheden, ligesom kommunerne skal sørge for, at der ikke sker ændringer i beskyttelsen af arealer, som er omfattet af naturbeskyttelseslovens §3. Miljøministeriet vil overvåge kommunernes planlægning nøje og om nødvendigt gøre indsigelser.

Folketinget vedtog i juni 2004 den lov, som bemyndiger miljøministeren til at udsende et landsplandirektiv med op til 8000 nye sommerhusgrunde i kystnærhedszonen. Under behandlingen af lovforslaget fremgik det tydeligt, at de 8000 grunde skulle betragtes som et loft, og at ingen partier så det som et mål at udfylde rammen.

"Som det fremgår af regeringsgrundlaget, og som jeg sagde, da landsplandirektivet blev sendt i høring, kan der i forbindelse med udarbejdelsen af en regional udviklingsplan i Nordjylland laves en strategi for udvikling af turismen. Der vil kunne udlægges op til 500 nye sommerhusgrunde i Nordjylland. Tilsvarende vil kunne komme på tale i region Sjælland med særlig sigte på Lolland, der i den grad er et udkantsområde med behov for nye initiativer. Endelig vil Miljøministeriet i samarbejde med regionale myndigheder og kommuner i Sønderjylland iværksætte en analyse, der skal vurdere effekten af yderligere nye sommerhuse. Sønderjylland, der i dag har meget få sommerhuse, vil således også få mulighed for at planlægge op til ca. 500 nye sommerhuse", siger Connie Hedegaard.

Kilde: Miljøministeriet

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093