23948sdkhjf

Ny praksis for betonblanding

Beton skal fremover blandes efter europæiske regler tilpasset danske forhold. 15. april 2005 trådte tillæg 11 til Bygningsreglementet og tillæg 8 til...
Beton skal fremover blandes efter europæiske regler tilpasset danske forhold. 15. april 2005 trådte tillæg 11 til Bygningsreglementet og tillæg 8 til Småhusreglementet i kraft.

Det betyder ny praksis på betonområdet, idet myndighederne i de nye tillæg nu henviser til DS/EN 206-1 og DS 2426.

Bygningsreglementets kapitel 5.1.2, stk. 2, lyder nu:

”Ved dimensionering af betonkonstruktioner anvendes DS/EN 206-1 Beton, specifikation, egenskaber, produktion og overensstemmelse og DS 2426 Beton – Materialer – Regler for anvendelse af DS/EN 206 i Danmark.”

De to standarder kan kun anvendes samlet og ikke enkeltvis. Med de to nye tillæg bortfalder samtidig referencen til DS 481 ’Beton. Materialer’ fra 15. januar 2006.

Forhistorien går tilbage til betonskaderne herhjemme i 1960’erne. De første skridt mod at undgå en gentagelse blev taget med Basisbetonbeskrivelsen (BBB), der ved den store danske normrevision i 1990’erne blev integreret i den nu ophævede DS 481 fra 1999.

Europæiske regler

I 2002 blev de fælles europæiske regler for færdigblandet beton udgivet i form af DS/EN 206-1. Fra dansk side er der udfoldet store bestræbelser for at påvirke den europæiske standard, så den kom til at ligne de danske regler mest muligt.

Men i sagens natur er det nemmere sagt end gjort at blive enige fra Grækenland til Finland om, hvordan man blander beton. Resultatet må blive kompromisser og steder i standarden, hvor der henvises til ”regler på anvendelsesstedet”.

Derfor har Dansk Standards udvalg for betonteknologi, S-328, udarbejdet regler for, hvordan DS/EN 206-1 anvendes i Danmark – godt bistået og finansieret af en enig branche og med deltagelse af rådgivende ingeniører.

Resultatet er DS 2426, som ikke alene udfylder hullerne i DS/EN 206-1, men også gør den operationel sammen med DS 411 ’Norm for betonkonstruktioner’.

Konsekvensen er bl.a., at mange af de gamle prøvningsmetoder for beton i DS 423-serien bliver erstattet af europæiske prøvningsmetoder. For en lang række virksomheder – både leverandører af færdigblandet beton, producenter af betonelementer og betonentreprenører - vil det betyde, at de skal lægge deres kvalitetsstyringssystem om. Endelig vil mange rådgivende ingeniører skulle ændre deres beskrivelse af betonarbejder.

Kilde: Dansk Standard

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.178