23948sdkhjf

Huldæk og Brand

Det har gennem mange år været en udbredt international praksis at anvende huldækelementer til etageadskillelser med krav om...
Det har gennem mange år været en udbredt international praksis at anvende huldækelementer til etageadskillelser med krav om 60, 90 eller 120 minutters brandmodstandsevne, idet designet i kold tilstand alene suppleres med opfyldelse af krav vedrørende bøjningsbæreevnen i brandsituationen.

Der findes ikke nogen prøvningsdokumentation eller beregningsmetode, der kan bruges til direkte at fastlægge niveauet for dækkenes forskydningsbæreevne under brand.

Der er dog tidligere udført mange forsøg som bekræfter, at huldækelementer kan modstå brand i både 60, 90 og 120 minutter, når de udsættes for en moderat belastning.

Betonelement-Foreningen har derfor i april 2005 ladet gennemføre brandforsøg med huldæk udsat for høj belastning med tilhørende store forskydningskræfter.

Forsøgene viser, at korrekt indbyggede huldæk besidder fortrinlige brandmæssige egenskaber både under brandforløbet og i den efterfølgende afkølingsfase.

Det konkluderes på baggrund af forløbet af forsøgene, at det vil være forsvarligt at anvende huldæk i byggerier med krav om 60 minutters brandmodstandsevne, såfremt forskydningskræfterne i brandtilfældet ikke overstiger 75 % af den regningsmæssige forskydningsbæreevne i kold tilstand bestemt iht. DS411 på basis af funktionsprøvning med lastopstilling iht. prEN 1168.

Det er i denne sammenhæng en forudsætning, at minimumskravene til fugearmering i Betonelement-Foreningens anvisning herom overholdes.

Kilde: Betonelement-Foreningen

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125