23948sdkhjf

Femtenårige kedler skal konfirmeres

300.000 kedler i danske olie- og gasfyr skal indstille sig på at stå skoleret, når året skifter. Fælles for de mange kedler er nemlig, at de til den tid er i hvert fald...
Og så skal det afgøres, om kedlerne er tilstrækkelig effektive, og om de har den rigtige størrelse til den bygning, de skal varme.

Kravet om et engangseftersyn af alle 15-årige kedler udspringer af EU´s Bygningsdirektiv og er blevet gennemført i Lov om fremme af energibesparelser i bygninger.

Rundt regnet 200.000 oliekedler og 100.000 gaskedler vil have ramt konfirmationsalderen for kedler den 1. januar 2006, hvor de nye regler træder i kraft.

Engangseftersynet træder altså til, hvor der er et behov i Danmark. Det er imidlertid frivilligt for ejeren af kedlen, om han eller hun vil reagere på de råd om forbedringer, udskiftning eller alternative løsninger på opvarmningen, som følger med eftersynet.

Og det kan betale sig at lytte efter, når den tekniske ekspert aflægger besøg. I snit er landets oliekedler 25 år gamle.

Dermed står der altså også en del langt mere gråhårede modeller rundt omkring. En kedel i omegnen af 45 år brænder ofte med en virkningsgrad i omegnen af 60-65 procent.

Moderne olie- og gaskedler har derimod virkningsgrader på henholdsvis 90 og næsten 100 procent.

Der er altså en tredjedel af forbruget at spare ved at skifte oliefyret ud. Nye kedler skal i henhold til det ny Bygningsreglement have virkningsgrader på henholdsvis 90 og 96 procent.

Kilde: Energistyrelsen

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093