23948sdkhjf

Aalborg-center og elektronik industrien bag udviklingen af nye uddannelser

Elektronikvirksomheder fra hele landet sparrer kontinuerligt med AMU Nordjyllands KompetenceCenter for Elektronik og teknologi om branchens behov for nye uddannelser. Nye uddannelser i henholdsvis forståelse af...

Pressemeddelelse: Aalborg-center og elektronik industrien bag udviklingen af nye uddannelser



Nye uddannelser i henholdsvis forståelse af kvalitetsstandarder og adfærd i rene rum er de senest tilkomne i den lange række af uddannelser, som AMU Nordjyllands KompetenceCenter for Elektronik og teknologi gennem årene har udviklet i samarbejde med Industriens Arbejdsgiveruddannelse, IAU, og elektronikvirksomheder landet over. Og evalueringerne af forsommerens forsøgskurser efterlader ingen tvivl om, at uddannelserne er kommet for at blive.

- Vi lærte virkelig meget på de to dage. Øvelserne var rigtig gode. Der var nogle, der fik sig nogle store overraskelser, konstaterer produktionsleder Svend Olsen, bb electronics a/s, Give, der var blandt deltagerne på et af forsøgskurserne i ”Sporbarhed og forståelse af kvalitetsniveau”.

Målet med kurset er at gøre operatørerne fortrolige med at slå op i forskellige standarder, herunder IPC-A-610. Erfaringen i industrien er nemlig den, at operatørerne typisk arbejder ud fra personlige kvalitetskrav, som ofte er større end kundens, og at de i tvivlstilfælde hellere reparerer et printkort end kontrollerer kvaliteten ved at finde standarden frem.

På kurset oplevede Svend Olsen en situation, hvor over halvdelen af deltagerne reparerede helt unødvendigt. I andre tilfælde sagde de god for print, som viste sig ikke at efterleve kravene. Øvelserne var i høj grad med til at fremme forståelsen for, hvorfor og hvordan standarderne skal bruges. Svend Olsen fandt det også værdifuldt, at deltagerne lærte at indstille et mikroskop korrekt. Hvis et mikroskop forstørrer 10 gange for meget, vil de fleste lodninger i sagens natur fremstå grumsede.

- Vi har store forventninger til kurset her i virksomheden. Vi arbejder med forskellige standarder og har dem stående flere steder i produktionen. Der er meget vundet for os, hvis medarbejderne selv vurderer deres print i stedet for altid at spørge en tekniker, siger Svend Olsen, der allerede har booket uddannelsesforløb til 72 operatører og teknikere på sporbarhedskurset og et kursus i manuel blyfri lodning. Dette kursus er i øvrigt også udviklet af Aalborg-centret sammen med IAU og en række virksomheder.

Værkfører Brian Pedersen, Kirk Telecom A/S, Horsens, har siddet i den arbejdsgruppe, der blev dannet i forbindelse med udvikling af uddannelsen i blyfri lodning. Han fortæller, at det var drøftelser i denne gruppe, der affødte ønsket om uddannelsen i sporbarhed.

- Mange virksomheder har stort behov for at få flyttet medarbejdernes holdninger omkring workmanship. Det koster tid, når et produkt repareres unødvendigt. Hertil kommer, at produktet alt andet lige bliver ringere, når der er repareret på det. Når der arbejdes efter forskellige kvalitetsklasser, er det vigtigt, at medarbejderne forstår at skelne mellem dem. Hvis kravet er klasse 2, skal de ikke tilrette for at efterleve klasse 3, siger Brian Pedersen.

Den vigtige forståelse for de rene rum

Holdningerne er også vigtige på kurset ”Renrumsoperatør”, der er udviklet på baggrund af ønsker fra bl.a. Brüel & Kjær, Nærum, og Grundfos A/S, Bjerringbro. I den moderne elektronikproduktion kan støvpartikler forårsage kvalitetsforringelser, kortslutninger og andre defekter, hvorfor det er altafgørende, at medarbejderne forstår sammenhængen mellem korrekt adfærd og produktkvalitet.

Produktionsleder Per Lauritsen, Grundfos Electronics, var med i den arbejdsgruppe, der udviklede uddannelsen. Og det var begejstrede tilbagemeldinger han fik fra de otte medarbejdere, der var med på forsøgskurset. Selvom de alle arbejder i rene rum, fik de megen ny viden om partikler, hygiejne og sluseadfærd på de to kursusdage.

- Vi har besluttet, at alle 60 operatører og teknikere, der arbejder i rene rum, skal deltage i kurset i Aalborg. Det er ekstremt vigtigt for os, at medarbejderne har de rigtige kvalifikationer, og at de hele tiden får vedligeholdt kompetencerne, så de kan efterleve reglerne.

- Det er også vigtigt, de forstår de forskellige klassifikationer, vi arbejder efter. I Bjerringbro arbejder vi efter klasse 10.000, mens vi i f.eks. Farum er helt nede på klasse 10, hvor der formodentlig er renere end på en operationsstue, siger Per Lauritsen.

Per Lauritsen har mange gange tidligere været med til at udvikle nye uddannelser i samarbejde med AMU Nordjyllands KompetenceCenter for Elektronik og teknologi. Han fremhæver centrets lærerkræfter og deres evne til altid at have førertrøjen på, og disse kvaliteter er årsagen til, at han har valgt at engagere sig i centrets lokale uddannelsesudvalg.
Direktør Lars Bo Breddam, AMU Nordjylland, forklarer, at centret har en mangeårig tradition for at etablere lokale uddannelsesudvalg med repræsentanter fra industrien.

- Det er smigrende at høre, at virksomhederne er glade for at samarbejde med os. Men det er i høj grad elektronikindustriens egen fortjeneste, at så mange nye uddannelser har set dagens lys. Virksomhedernes engagement i vores udvalg og arbejdsgrupper medfører, at vi hele tiden har meget tæt føling med deres behov. Hertil kommer, at et aktivt medspil fra virksomhederne er afgørende, når vi skal have tilladelse til at sætte udviklingsarbejder i gang, siger Lars Bo Breddam.

AMU Nordjyllands særlige ekspertise inden for elektronik går langt tilbage i tiden. I 1987 tog centret således livtag med mulighederne i det ordinære AMU-system gennem oprettelsen af den selvstændige konsulent- og uddannelsesenhed HYTEK, der rådgiver og servicerer virksomheder i ind- og udland på højeste teknologiske niveau.

Kilde: AMU Nordjylland

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078