23948sdkhjf

Rene fuger i vådrum kræver rigtig byggeteknik og rengøring

Sorte og misfarvede fuger i badeværelset - hvem kender ikke problemet? Ikke nok med at skimmelsvampe skæmmer, de er også uhygiejniske. Nye undersøgelser viser, hvad der får de uønskede svampevækster til...
I samarbejde med arkitekt Walter Sebastian fra Bygge- og Miljøteknik redegør Fonden BYG-ERFA i et nyt erfaringsblad for årsagerne til misfarvninger af fuger og for den seneste viden på området.

Misfarvede fuger af flere slags. Værst er det gået ud over fugen mellem gulv og væg, her er kraftig kalkaflejring og farveændring og for kraftig rengøring har medført fugeslip.Walter Sebastian siger, "Korrekt rengøringsmetode kan normalt forebygge misfarvning og holde badeværelsefugerne pæne i lang tid, men endnu mere vigtigt - fugerne skal have tilstrækkelig tid til at hærde helt igennem fra starten, inden man begynder at bruge rummet".

Kalk, hudfedt og sæberester giver sammen med støv gode betingelser for bakterie- og svampeangreb. Når fugtigheden i rummet er høj, og når der samtidig ikke bliver luftet nok ud, har alger og skimmelvækst ideelle betingelser for at udvikle sig - også i dybden.

Hjælper det ikke at fjerne kalk med kemikalier og desinficere de områder, der er under skimmelangreb, er der kun en udvej: at udskifte fugerne.

Walter Sebastian fortsætter, "I sjældne tilfælde kan misfarvning også gå ud over andre materialer, for eksempel de fliser, som fugerne støder op til. I den situation er det oplagt at udskifte både flisebeklædning og fuger, når badeværelset alligevel skal bygges om eller renoveres, men de bagvedliggende, vandtætnende lag må ikke beskadiges, og derfor bør udskiftningen udføres af faguddannede personer. Elastiske fugemasser med svampehæmmende midler eller fleksible cementbaserede fugematerialer giver bedre hygiejne og gode muligheder for at mindske skimmelsvampeangreb".

Blågrønne, gråsorte og rødbrune misfarvninger i badeværelsets fuger – de er skæmmende og uhygiejniske. Men med de rigtige midler og metoder er de til at få bugt med – effektivt.Erfaringsbladet "Misfarvning af fuger i vådrum - årsager, forebyggelse og udbedring" med bestillingsnummer (42) 05 04 11 giver konkrete anvisninger på de nyeste og bedste fremgangsmåder. Bladet kan bestilles på telefon 44 89 80 09 eller på www.byg-erfa.dk .

Kilde: Pressemeddelelse fra BYG-ERFA

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11