23948sdkhjf

Innovative luftskiftemålinger opfundet af Rambøll-ingeniører

Unge ingeniører i Rambøll Danmark har fundet ud af, at man ved hjælp af en gasmåler, luftblæsere og tøris kan lave de hidtil mest præcise målinger af, hvor hurtigt luften bliver skiftet ud i et lokale...
Tøris kan hjælpe til bedre indeklima

Målinger af luftskiftet er afgørende, når man skal finde ud af om udluftningen i fx boliger, kontorlandskaber, børneinstitutioner og svømmehaller er god nok.

Mange problemer med indeklimaet kan løses ved at øge udluftningen, også i bygninger, der ligger på forurenet jord eller i lejligheder over renserier med mange kemiske dampe.

Det kræver, at man først måler, hvor hurtigt luften bliver udskiftet. Den simple og prisbillige metode er lidt af et columbusæg, siger Mads Georg Møller fra Vand & Miljø i Rambøll Danmark.

Metoden har allerede været brugt med stor succes i både små og store rum, og den vil få stor betydning for fremtidens arbejdsmiljø og indeklima.

Fakta om opfindelsen:

Luftskiftet måles ved at bruge tøris som sporstof. Tørisen (CO2 i fast form) doseres til et vandbad, mens blæsere blander luften op. Derefter måles indholdet af CO2 i rummet ved hjælp af en gasmåler. På baggrund af det målte henfald af CO2 kan luftskiftet måles uhyre præcist.

Kilde: Rambøll

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095