23948sdkhjf

Efterisolering i forbindelse med energi mærkningen

Folketinget har vedtaget en ambitiøs energistrategi for de næste 20 år. Ved årsskiftet træder et nyt bygningsreglement med skærpede energikrav i kraft. Banen er kridtet op til, at det alt for høje danske energiforbrug...

Vi kan nemt spare energi der svarer til olieforbrug i cirka 250.000 parcelhuseEn ny forskningsrapport fra Statens Byggeforskningsinstitut fortæller, at vi med forholdsvis enkle midler kan nedbringe energiforbruget i eksisterende boliger med, hvad der svarer til 830 mio. liter olie om året eller forbruget i cirka 250.000 parcelhuse.

”Den store besparelse kan opnås alene ved at udskifte vinduer og efterisolere de dårligste ydervægge, gulve og tage”, siger civilingeniør, seniorforsker Kim. B. Wittchen, der har udarbejdet analysen.

I de senere år har adskillige analyser og rapporter peget på, at der er et stort potentiale i Danmark, når det gælder energibesparelser i bygninger, der alene tegner sig for op imod halvdelen af vores samlede energiforbrug.

Alligevel er resultatet af Kim B. Wittchens analyse overraskende:
”Den energimæssige stand i den eksisterende boligmasse er langt dårligere end forudset,” siger Kim B. Wittchen, som i en årrække har forsket i bygningers energiforbrug.

”Hvis loftet får sådan et 210 mm tykt væg-til-væg glasuldstæppe, kan effekten aflæses direkte på varmeregningen,” siger Suanne Højholt, afdelingsleder i udviklingsafdelingen hos Saint-Gobain Isover. Stort potentiale i parcelhuse - men ringe lyst til at gøre noget

Forskningsrapporten slår fast, at der kan opnås store varmebesparelser i de ældste boliger, som er opført før 1930. Endvidere kan der opnås store besparelser ved efterisolering af parcelhuse, som er opført i perioden 1961 til 1972.

De udgør nemlig 36 procent af det samlede beboede areal i danske parcelhuse - og behovet er stort. Generelt er det parcelhusfolket, der skal ”frem i skoene”, for deres boliger udgør næsten halvdelen af alle danske boliger.

Der er imidlertid ringe udsigt til, at det vil ske, for energibesparelser er ikke noget ”hot” emne blandt husejerne. Selv om investeringen i nye vinduer og efterisolering i mange tilfælde vil tjene sig hjem i løbet af få år - og i mange tilfælde være rentabel fra dag ét - så undlader de fleste at gøre noget. Nye køkkener, badeværelser og andre moderniseringer overskygger helt energirigtige investeringer, der ganske enkelt slet ikke er ”på dagsordenen”.

”Hvis samfundet vil opnå den ønskede effekt, er det nødvendigt at sætte øget fokus på området for eksempel i form af kampagner,” mener Kim B. Wittchen. ”Endvidere bør politikerne generelt være opmærksomme på at fjerne barrierer. For eksempel må ejere af udlejningsejendomme ikke lægge udgifterne til energiforbedringer på huslejen, så situationen i dag er dén, at udlejerne har hele udgiften til forbedringerne og lejerne hele indtægten i form af sparet varmeforbrug. Ejerne har altså ikke noget økonomisk incitament,” siger Kim B. Wittchen.

Med ISOVER facadekoncept bliver huset som nyt. Man kan skrue ned for varmen, nyde det lune og behagelige indeklima og den mindre varmeregning. Eksemplet på billedet er fra Hellerup. Effekten er der med det samme

Med lav rente og høj oliepris er der imidlertid mange penge at spare, hvis man interesserer sig lidt for husets energiforbrug. Teknologier og produkter er højt udviklede og specialiserede - blandt andet på isoleringsområdet:

”Hvis man vil hurtigt i gang og opnå en god effekt for en forholdsvis lille investering, er det oplagt at isolere loftet - for eksempel med ISOVER’s Kyoto-rulle. Ved at rulle et 210 mm tykt glasuldstæppe ud over loftet i et parcelhus kan man opnå en pæn besparelse på varmeregningen,” siger afdelingsleder i udviklingsafdelingen hos Saint-Gobain Isover, Susanne Højholt.

Huse, der mangler isolering, er ofte 30 til 50 år gamle og kan også have problemer med skader på facaden. Derfor har ISOVER udviklet et koncept med udvendig isolering og et armeret pudslag yderst.

”Når huset pakkes ind i sådan en varm frakke, stiger temperaturen i det mærkbart, og man opdager med det samme, at der slet ikke skal skrues så højt op for varmen for at opnå et dejligt lunt indeklima,” siger Suanne Højholt.

Til kælderlofter er ISOVER Duo oplagt. Foruden effektiv isolering mod kulde fra kælderen opnår man en lysere kælder, idet ISOVER Dou pladerne reflekterer lyset, samt lydisolering.

Kilde: ISOVER

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094