23948sdkhjf

Svag stigning i beskæftigelsen hos anlægsbranchen

Efter et overraskende fald i 2013 kan anlægsbranchen se frem til lidt flere beskæftigede både i år og næste år, vurderer Dansk Byggeri.
De næste år vil anlægsbranchen opleve en beskeden fremgang i antallet af anlægsarbejdere. Det viser Dansk Byggeris konjunkturanalyse, som vurderer, at beskæftigelsen i år vil vokse med 400 arbejdere til et samlet antal på 18.500 personer. Udviklingen vil fortsætte i 2015, hvor der forventes at være 19.000 beskæftigede ved anlægsarbejde.

- Internationale entreprenører er interesserede i de store anlægsprojekter, og derfor bliver konkurrencen skærpet. Samtidig er der en aftagende aktivitet på traditionelle områder som anlæg af veje, og derfor vil man ikke opleve en markant stigning i beskæftigelsen, siger chefanalytiker i Dansk Byggeri, Finn Bo Frandsen.

Selvom antallet af anlægsarbejdere vil stige de kommende år, vil beskæftigelsen stadig ligge under niveauet i 2012. Det skyldes et fald i beskæftigelsen på 1.200 medarbejdere sidste år, ifølge tal fra Danmarks Statistik.

- Faldet er overraskende, når man ser på udviklingen i produktionsværdien, som steg med 700 millioner kroner fra 2012 til 2013, siger Finn Bo Frandsen.

Store anlægsprojekter trækker op
Dansk Byggeris konjunkturanalyse viser også, at investeringer i nye statsveje vil falde med 1,8 milliarder kroner i år og 1,2 milliarder kroner næste år. I 2015 er Vejdirektoratets budgetterede udgifter til anlæg og forbedring af hovedlandeveje 2,3 milliarder kroner, hvilket er mere end en halvering på kun to år.

Samlet set vil der dog være en stigning i trafikinvesteringerne fra 15,5 milliarder kroner i 2012 til 19,6 milliarder kroner i år. Det er især jernbanen, udvidelsen af metroen og landanlæggene til Femern, som trækker investeringerne op.

Ifølge analysen er der også udsigt til et fald i miljøinvesteringerne, da spildevandsselskabernes investeringer vil falde fra 6,8 milliarder kroner i 2013 til 5,9 milliarder kroner i 2014.

- Jeg havde forventet et højere investeringsniveau på spildevandsområdet, for efter oversvømmelserne i 2011, aftalte regeringen og Kommunernes Landsforening, at de kommunalt ejede spildevandsselskaber skulle øge investeringerne i klimatilpasning med 2,5 milliarder kroner, siger Finn Bo Frandsen.

Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078