23948sdkhjf

Færre beskæftigede i byggeriet

De seneste beskæftigelsestal viser, at stemningen stadig er trykket på arbejdsmarkedet
På baggrund af de seneste beskæftigelsestal fra Danmarks Statistik konkluderer Dansk Byggeri, at 2013 blev det femte år i træk med faldende lønmodtagerbeskæftigelse.

I en pressemeddelelse skriver Dansk Byggeri, at 2013 indebar et fald på cirka 4.100 fuldtidspersoner i forhold til 2012 - heraf 1.000 fuldtidsbeskæftigede i byggebranchen. Tallene kommer på baggrund af, at opgørelsen fra Danmarks Statistik viser status quo lønmodtagerbeskæftigelsen fra tredje til fjerde kvartal 2013 - til trods for, at byggeriet kunne notere et fald på cirka 1000 personer.

- De nye beskæftigelsestal for fjerde kvartal muliggør en samlet status for 2013, hvor der omregnet til fuldtidsbeskæftigede var 4.100 færre i beskæftigelse end i 2012 – heraf 3.200 i den private sektor. Det blev derfor ikke i 2013, at vi fik et stemningsskift på arbejdsmarkedet. Tværtimod blev 2013 det femte år i træk med faldende beskæftigelse, og beskæftigelsen i 2013 lå eksempelvis 18.700 fuldtidspersoner lavere end i 2010, siger Bo Sandberg, cheføkonom hos Dansk Byggeri, der dog ikke er overrasket over, at 2013 ikke bød på en positiv udvikling:

- Vi ved af erfaring, at arbejdsmarkedet reagerer med en betydelig forsinkelse på en økonomisk vending. I øjeblikket kan virksomhederne – malet med bred pensel – klare sig med den aktuelle arbejdskraft, som måske blot får lov at arbejde lidt mere. Vi skal med andre ord være tålmodige i forhold til decideret nyansættelser, siger Bo Sandberg.

Dansk Byggeri vurderer ud fra tallene, at byggebeskæftigelsen kom ud af 2013 med en smule skind på næsen. Facit for byggebeskæftigelsen i 2013 blev et beskæftigelsesfald på 971 fuldtidspersoner, hvilket ifølge Dansk Byggeri primært skyldes et meget sløjt første kvartal.

- Den faktiske beskæftigelse i bygge- og anlægsbranchen steg med næsten 4.000 fuldtidspersoner fra tredje til fjerde kvartal, hvilket i høj grad må tilskrives udbedring af stormskader. Det hører dog med til billedet, at byggebeskæftigelsen var endnu højere i fjerde kvartal 2012, hvor der i stor stil blev hamstret byggeopgaver inden det midlertidige ophør af håndværkerfradraget, siger Bo Sandberg.

Kilde: Danmarks Statistik

Kilde: Danmarks Statistik


Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094