23948sdkhjf

Musikkens Hus indvies i Aalborg

Efter fire års byggearbejde står det 20.000 m² store og 1.000 mio. kr. dyre bygningsværk nu klar til indvielse. Huset er tegnet af østrigske Coop Himmelb(l)au.
Vejen til Musikkens Hus i Nordjylland har været lang. Det er mere end 28 år siden, den første idé til et musikhus i Aalborg opstod, men lørdag den 29. marts står huset omsider klar til indvielse med en åbningskoncert under overværelse af H.M. Dronningen.

Visionen for Musikkens Hus i Nordjylland har været at skabe et koncerthus med en akustik på internationalt niveau, der kan være omdrejningspunkt for det musiske og kulturelle miljø i Aalborg. Det er et hus, der er bygget op omkring selve ideen om at skabe synergi og videndeling på tværs af husets mange brugere og gæster – et omdrejningspunkt i høj arkitektonisk kvalitet, som samtidig er et vartegn for Nordjylland.

Historien bag Musikkens Hus i Nordjylland
De første skridt mod et Musikkens Hus i Nordjylland blev taget i 1986 af Foreningen Musikhusets Venner, der arbejdede målrettet for at realisere drømmen om et musikhus i Aalborg. Og i 2000 blev der fra politisk hold givet grønt lys til at opføre et Musikkens Hus på havnefronten i Aalborg. Fra 2001 til 2004 fik Komitéen til Rejsning af Musikkens Hus indsamlet de private midler, som Aalborg Kommune og det daværende Nordjyllands Amt havde betinget sig for at støtte projektet. Realdania gik ind i projektet med 5 mio. kr., som siden blev fulgt op med yderligere 55 mio. kr., der skulle sikre et byggeri af høj arkitektonisk værdi.

I foråret 2002 udskrev man en projektkonkurrence, og i februar 2003 blev det østrigske arkitektfirma Coop Himmelb(l)au udpeget som vinder. Da byggeriet i 2006 blev udbudt i licitation, viste det sig, at Musikkens Hus ikke kunne opføres inden for den planlagte økonomiske ramme. Derfor valgte de daværende bygherrer, Fonden Musikkens Hus i Nordjylland og Statens Forsknings- og Uddannelsesbygninger, at sætte projektet på stand by.

Realdania gik i december 2006 ind i projektet med en yderligere økonomisk støtte og med en stærk organisering for at sikre gennemførelsen af byggeriet af Musikkens Hus i Nordjylland. Der blev udpeget en ny bestyrelse for Fonden Musikkens Hus i Nordjylland bestående af personer med stor erfaring i at realisere kompliceret byggeri. Siden 2011 har driftsgruppen for Musikkens Hus arbejdet med husets fremtidige drift.
- Musikkens Hus er en meget vigtig nyskabelse for Aalborg Kommune og tidspunktet for husets indvielse er helt perfekt. Aalborg gennemgår i disse år en meget stæk og positiv udvikling, og Musikkens Hus har netop den pondus, der skal til for at være med til at mangfoldiggøre det aalborgensiske kulturudbud, så vi nu får et mere alsidigt, nuanceret og bredspektret kulturtilbud, end vi tidligere har haft, udtaler borgmester Thomas Kastrup-Larsen.

Enestående opbakning
Musikkens Hus i Nordjylland består af ca. 20.000 kvadratmeter fordelt på tre etager under jorden og fem etager over jorden. Huset rummer en stor koncertsal med plads til 1.300 siddende publikummer samt en mellemstor koncertsal og to mindre. Hertil kommer en restaurant, en foyer samt undervisnings- og administrationsfaciliteter.

Bag Musikkens Hus står Fonden Musikkens Hus i Nordjylland, der har stået for selve byggeriet. Projektets største bidragydere er Aalborg Kommune og Realdania, og derudover har flere kommuner, regionen, EU samt en række øvrige danske fonde, det nordjyske erhvervsliv, privatpersoner samt Komitéen til Rejsningen af Musikkens Hus i Nordjylland bidraget økonomisk til projektet.

- Jeg er ikke i tvivl om, at Musikkens Hus bliver et hus for hele Nordjylland. Den enestående opbakning og forankring i lokalbefolkningen viser, at hele regionen står bag dette hus. Musikkens Hus kommer til at bygge broer på mange niveauer, ikke bare musikalsk, men også fysisk i kraft af den multifunktionelle og inddragende arkitektur. Det er virkelig lykkedes Coop Himmelb(l)au at skabe et arkitektonisk fyrtårn, som kan inspirere til aktivt samvær og tværgående samarbejde – og ikke mindst give både børn og voksne nogle uforglemmelige musikalske oplevelser, siger Jesper Nygård, administrerende direktør i Realdania, der har bidraget med 450 mio. kr. til projektet.

Husets faste beboere er Aalborg Symfoniorkester, Det Jyske Musikkonservatoriums Aalborgafdeling, Aalborg Universitets musikuddannelser, Center for Dansk Jazzhistorie, Musikkens Spisehus samt Musikkens Hus’ administration.
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125