23948sdkhjf

Kæmpe potentiale i byggeri med beton

Beton er ikke længere lig med kedelige boligblokke og forstadsghettoer. Især er landets unge arkitekter begejstrede for betonens muligheder, og på Århus Arkitektskole forsker man i at skabe nye former i samspil mellem beton, robotter og computere. Verdens største eksportør af hvid cement Aalborg Portland Group oplever stigende interesse for materialet.
- Beton kan populært sagt alt. Fysisk form, overflade og farve er uden begrænsninger og kan formes helt efter arkitektens ønsker. Det giver langt flere muligheder end de fleste andre byggematerialer, forklarer arkitekt Hans Bruun Nissen fra Aalborg Portland Group.

Beton i umulige former
Netop betonens evne til at indtage alle mulige og næsten umulige organiske former er ifølge Hans Nissen en af årsagerne til den stigende interesse for materialet.

- De danske arkitekter har i en årrække været internationalt anerkendt for deres innovative og visionære projekter. Og da det kræver konstant nytænkning at holde det høje niveau, tiltrækkes særligt de nyere generationer af arkitekter af mulighederne med beton, uddyber Hans Bruun Nissen.

Derudover tilføjer han, at betonens farve og fleksibilitet spiller en rolle for arkitekterne valg af materialet.

- Eksempelvis giver hvid beton mulighed for at inddrage materialet i bygningens æstetiske udtryk i en ren og organisk form, og farves betonen med pigment, skaber man nye og helt individuelle udtryk, siger han.

Unge arkitekter lader sig i stigende grad inspirere af betonens uanede muligheder (interiør på ”Den Sorte Diamant”, tilbygningen på Det kgl. Bibliotek) Unge arkitekter bryder fordomme
At interessen for det fleksible og formbare byggemateriale er stigende bekræftes af professor i arkitektur og teknologi Karl Christiansen fra Arkitektskolen i Århus.

- Den nye generation af arkitekter er ikke farvet af fortidens fordomme om betonen, og det betyder, at de er med til at forny materiales image med ny, interessant beton-arkitektur, siger Karl Christiansen.

Forskning i robotter og beton
Ét af de steder, hvor nyskabelsen spiller en stor rolle, er i et igangværende forskningsprojekt, der undersøger, hvordan man ved hjælp af højteknologiske løsninger og robotter kan skabe fleksible forme til at støbe betonelementer i.

- Vi har undersøgt, hvordan vi kan overføre informationer fra computere til robotter, der kan producere betonelementerne. Det er banebrydende for produktionen, fordi det nu kan blive lettere og billigere at fremstille individuelle betonelementer, forklarer Karl Christiansen.

- Rationelt og industrialiseret byggeri behøver ikke længere give ensformige boliger. Vi kan nu skræddersy betonelementer med spændende og inspirerende former, der passer til præcist til den bolig, man vil bygge og de mennesker, som skal leve der, slutter han.

Kilde: Aalborg Portland.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078