23948sdkhjf

Optimal træbeskyttelse med 3 eller 4 lag

Inden for industriel overfladebehandling af vinduer og døre har behandlingssystemer med 3 eller 4 lag været standarden siden starten af halvfemserne. Og det med god grund: Kombinationen af imprægnering, grunder, evt. mellembehandling og slutbehandling giver en optimal beskyttelse af vinduer af nåletræ og garanterer en lang holdbarhed på vinduer og døre af træ.
For at gøre trævinduer mere konkurrencedygtige i forhold til vinduer baseret på andre materialer går nogle producenter af træbeskyttelsesmidler nu over til at anbefale behandlingssystemer uden et decideret imprægneringsmiddel. Ifølge Dyrup, der er ekspert i overfladebehandling af træ, vil et fravalg af imprægneringen forringe holdbarheden af behandlingen på vinduerne.

Inden for branchen diskuteres det for tiden, om der ikke også kan opnås en tilstrækkelig beskyttelse med blot 2 lag. På den måde kunne overfladebehandlingen udføres hurtigere, og der kunne spares omkostninger. Nogle producenter foretrækker til overfladebehandlingen af nåletræ et 3 eller 4 lags behandlingssystem, der består af imprægnering, grunder, evt. mellembehandling og slutbehandling. Andre anbefaler et behandlingssystem med 2 lag, hvor det første er en træbehandling med et farvet produkt, der både fungerer som imprægnering og grunder. Derved kan et af lagene i behandlingssystemet spares væk.

Kombinerede produkter forringer virkningen
Men helt så enkelt forholder det sig ikke. Preben Hansen, der er teknisk chef hos Dyrup Industri, forklarer:

- Imprægnering og grunder har helt forskellige egenskaber og formål: Imprægneringen trænger dybt ind i træet og beskytter det, grunderen trænger både ned i træet og lægger sig på overfladen hvor den er garant for en god vedhæftning til de efterfølgende lag. Hvis man kombinerer to produkter med så forskellige egenskaber, er det klart, at begge formål ikke kan opfyldes i lige høj grad.

Faktisk trænger kombinationsproduktet på grund af pigmenterne ikke nær så dybt ind i træet, som den rene imprægnering ville gøre. Det har følgende virkning:

- På grund af den manglende beskyttelse i dybden er træet mindre modstandsdygtigt over for råd og svampe, der medfører misfarvning og ødelæggelse af træet, hvilket giver en kortere levetid på døre og vinduer, udtaler Preben Hansen, der fortsætter:

- Dybdevirkningen af imprægneringsproduktet er endog meget vigtig. De klimatiske forhold med store udsving i temperatur og luftfugtighed i Danmark gør at træet også efter overfladebehandlingen ”er levende.

Hvis ikke imprægnering effektivt beskytter træet mod fugt, kan trævinduets overfladebehandling ødelægges som følge af dimensionsforskydningerne i træet.

Mellem- og slutbehandlingen (der her sprøjtes på) giver en holdbar og slidstærk overflade. Lang holdbarhed - en fordel i forhold til slutkunden
Den lange holdbarhed på behandlingssystemer med 3 eller 4 lag er et afgørende argument over for slutkunden, når man diskuterer fordelene ved trævinduer.

Hvis vinduesproducenten følger det produktionsforløb inkl. grundig behandling af de kritiske områder som fx hjørnesamlinger, der er aftalt med producenten af produkterne til overfladebehandling, kan han være sikker på at opnå en lang holdbarhed og dermed lange tidsintervaller, før behandlingen skal fornys: helt op til godt 10 år for såvel transparente som dækkende farver.

Kilde: Dyrup Industri.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078