23948sdkhjf

Ny metode udsætter screeninger i byggebranchen

Forligspartierne bag arbejdsmiljøreformen har besluttet at ændre scree-ningsmetoden i bygge- og anlægsbranchen. Ændringerne medfører, at screeningerne sandsynligvis først igangsættes i branchen fra 1. april 2007.
Det var egentligt meningen, at screeningerne i bygge- og anlægsbranchen skulle påbegyndes fra den 1. januar 2007. Nu tyder alt på, at screeningerne først rammer branchen i foråret.

Et nyt lovforslag, der ændrer væsentligt ved screeningsmetoden i bygge- og anlægsbranchen, forventes først at blive vedtaget i starten af det nye år og trækker dermed processen ud.

Ifølge arbejdsmiljørådgiver Ellena Lee, Dansk Arbejdsmiljø, medfører Arbejdstilsynets ændrede screeningsmetode flere påbud.

- Som det er nu, stopper de tilsynsførende screeningen, når de blot har fundet ét formelt forhold, der mangler, f.eks. APV’en eller sikkerhedsorganisationen. Med den nye metode bliver det muligt for AT at gennemføre screeningen ved første besøg - trods mangler - og give påbud for de mangler, der eventuelt måtte være. Arbejdstilsynet forventer at den nye screeningsmetode og de nye typer påbud vil betyder flere påbud til virksomhederne, end vi hidtil har set på screeningerne.

Ændringerne af screeningsmetoden sker ifølge Ellena Lee, Dansk Arbejdsmiljø, som en konsekvens af forligspartiernes ønske om at arbejde mere langsigtet og forebyggende med arbejdsmiljøet. Problemerne skal ikke alene afhjælpes, men i højere grad forebygges.

- I dag bliver virksomhederne bedt om at løse et konkret problem, f.eks. sætte et rækværk op, hvis det bliver konstateret som en mangel. Med det nye lovforslag er det ikke nok. Virksomhederne skal hjem i deres sikkerheds-organisation og lave en handlingsplan, så de sikrer sig, at det ikke sker i fremtiden også på virksomhedens øvrige byggepladser, siger Ellena Lee.

Hun forventer, at den nye metode vil medføre flere påbud, men på sigt vil højne sikkerhedsniveauet i de enkelte virksomheder, gennem ændret fokus på forebyggelse frem for akut afhjælpning.

- Som det ser ud nu, får bygge- og anlægsbranchen mere tid til at forberede sig på screeningen. Og det er min vurdering, at de får brug for den. Påbudene vil sidde løsere hos Arbejdstilsynet. Det falder i god tråd med ånden i hele arbejdsmiljøreformen: Dem, der vil og kan selv, vil blive fredet. Dem, der fortsat lukker øjnene for problemerne, vil blive nødt til at betale for det, slutter Ellena Lee.

Kilde: Dansk Arbejdsmiljø.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079