23948sdkhjf

Fremtiden: Byggematerialer der sladrer

Ny international undersøgelse ser store muligheder for intelligente byggematerialer, der selv fortæller om drift og vedligehold af bygninger via radiosignaler.
Ny radiobølgeteknologi kan bruges til at lave intelligente byggematerialer. En lille chip kan informere om væggens egenskaber og oprindelse. Endnu vigtigere kan den informere om eventuelle fugtskader, svamp i bygningen eller sladre om håndværkeren har sat bygningselementerne korrekt sammen.

Fremtidens teknologi vil kunne hindre konstruktionsfejl i byggeriet og gøre dagligdagen lettere for brugeren. Ved hjælp af denne chip teknologi kan brugeren fx konstant monitere og justere energiforbrug, rengøring og vedligeholdelse.

Radio Frequency IDentification (RFID) bliver i dag anvendt til bl.a. tyverisikring, bilnøgler og brobetaling, men er ikke specielt udbredt indenfor byggeriet. Den anvendes dog i et vist omfang til at hindre tyveri på byggepladsen. Men chippen kan også bruges til sporing og identifikation af vareenheder, og til at effektivisere både distribution og logistik således at byggematerialer ankommer til byggepladsen ”just in time”.

Det er dog nødvendigt med mere uddannelse indenfor RFID, iværksættelse af pilotprojekter samt standardisering og yderligere forskning på området, før den nye teknologi vinder stor udbredelse, vurderer rapporten.

I Danmark forskes der allerede i denne teknologi, som kan blive en stor indtægtskilde i fremtidens byggemateriale-produktion. Især er Statens Byggeforskningsinstitut og Teknologisk Institut langt fremme. En række af landets universiteter forsker endvidere i den generelle anvendelse af RFID.

Kilde: Erhvervs- og Byggestyrelsen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08