23948sdkhjf

Engagementet er stort, men lærlingene mangler færdigheder

Næsten hver tredje virksomhed er ikke tilfredse med deres lærling. Det viser en ny undersøgelse, der samtidig bekræfter, at de unge skal ud og stemme dørklokker, hvis de vil have en praktikplads.
En undersøgelse gennemført af Erhvervsskolernes Benchmarkingnetværk for Dansk Byggeri viser, at 53 % af virksomhederne er tilfredse eller meget tilfredse med lærlingene, 17 % giver lærlingene en middelkarakter, og 30 % er enten utilfredse eller meget utilfredse med deres lærlinge.

Mestrene giver lærlingene et godt skudsmål, når det gælder engagement. Desuden er de unge dygtige til at begå sig på en arbejdsplads, og de er gode til at samarbejde. Til gengæld får lærlingenes teoretiske viden og praktiske færdigheder kun gennemsnitskarakterer.

- Vi er glade for, at lærlingene er vellidte ude på arbejdspladserne. Det viser, at branchen tiltrækker engagerede og velfungerende unge. Det er klart, at målet må være, at lærlingene også bliver vurderet højt, når det gælder de faglige kompetencer. Her er samarbejdet mellem skole og virksomhed helt centralt. Lærlingen skal opleve, at uddannelsen i virksomheden spiller sammen med det, han lærer på skolen og omvendt. Efter hvert skoleophold skal lærlingen have ny direkte anvendelig faglig viden med hjem, siger Louise Pihl, afdelingschef i Dansk Byggeri.

Se mester i øjnene
Når praktikpladserne besættes, er det lærlingene, som kommer til virksomhederne og ikke omvendt. 9 ud af 10 virksomheder svarer i undersøgelsen, at de typisk rekrutterer ved, at lærlingen selv henvender sig til dem. Kun 8 % annoncerer efter lærlinge i lokalaviser eller via www.praktikpladsen.dk .

Hver femte mester henvender sig til erhvervsskolen, hvis han har brug for en lærling.

- Undersøgelsen bekræfter vores indtryk af, hvordan der bliver rekrutteret lærlinge til byggeriet. Traditioner i branchen og den store søgning til mange af fagene betyder, at de unge skal ud på byggepladsen og præsentere sig selv, hvis de vil have en læreplads. Det er utrolig vigtigt, at skolerne forbereder eleverne til at søge praktikplads på denne måde. Det er ikke nok at sende en ansøgning, man skal ud og stemme dørklokker og se mester i øjnene. Samtidig er der ingen tvivl om, at nogle virksomheder kunne have gavn af at være lidt mere opsøgende selv og stille nogle krav, når de rekrutterer lærlinge, slutter Louise Pihl.

Kilde: Dansk Byggeri.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078