23948sdkhjf

Byggeriet købte varer for 46 milliarder

Træ er den mest købte varegruppe inden for byggeriet - efterfulgt af cement. Det viser en opgørelse fra Danmarks Statistik.
Byggeriets virksomheder købte i 2012, som er seneste år for opgørelsen, mest træ og varer af træ. Varegruppen udgjorde således 17 procent af det varekøb, som er fordelt på varekoder.

Herefter følger varer af cement, gips, sten og lignende med en andel på 12 procent, mens varegruppen cement, gips, jord- og stenarter og lignende udgjorde 6 procent. Dermed tegner der sig et billede af, at træ og cement var de mest købte materialer i byggeriet i 2012.

Den tredje-mest købte varegruppe er - med en andel på 11 procent - elektriske maskiner og apparater, mens varer af jern og stål og råvarerne jern og stål stod for henholdsvis 8 og 4 procent. Varegruppen plast og plastvarer udgjorde en andel på 7 procent.

Danmarks Statistik skriver, at den mest købte type tjeneste blandt bygge- og anlægs-virksomhederne i 2012 var fagentrepriser (køb fra underleverandører), som udgjorde 67 procent af branchens samlede køb af tjenester. Herefter fulgte drift af køretøjer, bygningsleje, reparation med videre med 8 procent.

Tømrerne køber træ
Ifølge opgørelsen er der ikke overraskende forskel på, hvilke varer underbrancherne inden for bygge og anlæg køber. Eksempelvis købte anlægsentreprenørerneemd en andel på 28 procent især varer af cement, gips, sten og lignende.

Inden for bygningsinstallation købte virksomhederne især elektriske maskiner og apparater (34 procent), og virksomhederne inden for bygningsfærdiggørelse, som blandt andet omfatter tømrere, malere og glarmestre, købte især træ og varer af træ (47 procent).

Byggeriet købte sammenlagt varer for 46,1 mia. kr. i 2012. Heraf var 74 procent fordelt på varekoder, 16 procent blev indberettet som ikke-fordelte varer, og 10 procent var køb af handelsvarer, som er varer til videresalg uden forarbejdning.

Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.204