23948sdkhjf

Cebra bag avanceret børnecenter i Abu Dhabi

Verdens måske mest avancerede center for pædagogik og børneforskning tager snart form i Abu Dhabi – og det er designet af danske arkitekter.
Det forestående ”Center for Early Childhood Development” i Abu Dhabi er på én og samme tid en avanceret børnehave og et videncenter for studier i tidlig opvækst og pædagogik. Danske Cebra har designet det 7.500 m² store center fra bunden, og først spadestik er lige om hjørnet.

I samarbejde med Yale Universitys Child Study Center; et af verdens ledende forskningscentre i børn og familier, har Cebra designet en børnehave, et forskningscenter, et centrum for uddannelse, et rum til fysisk udfoldelse – alt samlet i ét stort betontelt.

Cebra blev inviteret til konkurrencen på baggrund af et tidligere børnehaveprojekt; Designbørnehaven i Vonsild, og vandt konkurrence i Abu Dhabi foran 20 andre arkitekter sidste forår. Det forventes, at bygningen står klar til brug i 2015.

Stort betontelt med sanddyner og supertræer
Center for Early Childhood Development får en opsigtvækkende konstruktion med spidse tagforhøjninger, et teltlignende ydre design i bølgende former og tre træinspirerede vindtårne, der rejser sig op gennem det spidse tag. Stærkt påvirket af Abu Dhabi’s kultur og natur bestræber det 7.500 m² store center sig på at skille sig ud i en by, hvor international arkitekttur har indtaget byen.

Bygherren af projektet er Salama Bint Hamdan Al Nahayan Foundation, som er ejet af den royale familie i de Forenede Arabiske Emirater. De efterspurgte et moderne design, der kunne omfavne Emiraternes oprindelige kultur, men uden at hvile i fortiden. Resultatet er en toetagers bygning inspireret af khaimah-teltene med kurver i varierende dybder, toppet med et sanddyne-lignende tag, perforeret af tre enorme ståltræer, som ventilerer betonbygningen indendørs. Bygningens udvendige er pakket ind i matgyldne, tobakslignende aluminiumslameller. Mens farven sikrer en naturlig overgang til ørkenen, der omgiver den moderne by, afskærmer lamellerne også for solen, som nogle dage når op på 50 grader celsius.

Stueetagen i Center for Early Childhood Development er dedikeret til børnene og vil være i stand til at rumme næsten 100 børn i alderen 45 dage, som er barselstiden i Abu Dhabi, til omtrent fem år. Der vil være en børnehave, en butik i børnetilbehør, et kreativt værksted og et ’legerum’ til udvikling af børnenes grovmotorik. Ståltræernes enorme bunde vil komme til at fungere som indendørs legepladser sammen med andre legefunktioner, som også er designet af Cebra.

Første etage – voksenetagen – er den del, som vil lave genklang i forskningsverden i børneadfærd. Ledet af højtuddannede professionelle huser det blandt andet forskningsfaciliteter, et stort auditorium, videreuddannelse for specialister og et videncenter, der også fungerer som bibliotek for forældre.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093