23948sdkhjf

Ekolab og ElForsk udpeger faldgruber ved lavenergibyggeri

Med udgangspunkt i eksisterende passivhuse og lavenergihuse i Danmark har Ekolab for Elforsk færdiggjort en rapport, der skal sætte fokus på faldgruber i forbindelse med opførelsen af lavenergibyggeri, og hvorfor husene ikke altid opfører sig som beregnet og ventet.
Udover Ekolab er projektet udført i samarbjede med UCNact2learn, Bjerg Arkitektur, Nilan og Develco.

- Det er rapportens formål hovedsageligt at lægge vægt på, dels de vanskeligheder der er ved at designe huse til det meget lave energibehov, og dels de forhold som projektgruppen har erfaret kan give anledning til problemer i allerede opført lavenergibyggeri. Det vil sige forhold, hvor husene ikke har opført sig som forventet i design og beregningsfasen.

Anbefalinger baseres på erfaringer
Projektet har haft til formål ud fra analyser og erfaringer fra hidtil opførte passivhuse og lavenergihuse i Danmark at komme med anbefalinger, så fremtidige problemer undgås.

Det er ingen hemmelighed, at der har været problemer at slås med i nogle af de lavenerigbyggerier, som er opført i Danmark indenfor de senere år, mens andre byggerier har været store succeser med lavt energiforbrug og ekstremt godt indeklima.

Derfor har opgaven for Ekolab været at formidle, hvad nogen gjorde godt og hvad andre snublede over.

En endelig konklusion vanskelig
Parterne bag rapporten har midlertid, trods det store erfaringsgrundlag, nogen gange haft svært ved at konkludere, hvad der helt præcist var problemet. Hvorfor nogen oplever, at et hus ikke kan varmes ordentligt op med en specifik varmeteknologi, mens denne teknologi fungerer fint i et andet hus, og hvorfor et hus opfører sig helt anderledes end beregnet.

- Medmindre der måles på huset kan det f.eks. være vanskelligt at afgøre om huset har fejl eller om problemer skyldes forkert eller uhensigtsmæssig betjening af husets installationer, lyder det fra en af hovedmændene bag rapporten Klaus Ellehauge fra Ekolab.

Derfor har man i projeket bl.a. haft stor gavn af målingerne fra Isovers komforthuse, mens andre konklusioner har måtte uddrages ved at udføre nærmere analyser af dimensioneringspraksis sammenlignet med simuleringer af bygningernes energiforbrug.

Fem anbefalinger fra Ekolab
Anbefalingerne fra rapporten Superlavenergihuse uden problemer - klimaskærm, installationer og indeklima er lagt på hjemmesiden www.superlavenergihuse.info, hvorfra man også kan hente rapporten bag anbefalingerne.

Rapporten har især interesseret sig for huse med et lille rumvarmebehov på niveau med passivhusstandarden. Et niveau, som vil være aktuelt med energiklasserne 2015 og 2020, og som i rapporten har fået betegnelsen superlavenergihuse.

Nedenfor skitseres de fem væsentligste anbefalinger i rapporten:
  • Udfør husene med normale vinduesarealer og sørg for effektiv solafskærmning om sommeren
  • Dimensioner opvarmningsanlægget, så det har rigelig reservekapacitet i forhold til ændrede forudsætninger (mindre gratisvarme fra beboere - ønske om højere indetemperatur - ønske om åbne vinduer om vinteren m.m.)
  • Kontroller indeklimaforhold i hvert enkelt rum – både i forhold til varmebelastning og varmeforsyning samt ventilation
  • Sørg for at betjeningen af husets komponenter er enkel, logisk og letforståelig, og sørg for en god og pædagogisk brugervejledning
  • Vær ekstra omhyggelig med tilsyn i byggefasen samt med indregulering ved aflevering






Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078