23948sdkhjf

Danmark skal lære at bygge huse uden varmeinstallation

Den danske byggebranche indbydes nu til at deltage i et projekt, som vil vende op og ned på vante forestillinger om boligbyggeri.
Projektet, som er døbt KOMFORT HUSENE, består af 10 enfamiliehuse helt uden varmeinstallation og med en indeklima, der byder på konstant temperatur året rundt, frisk luft og lav luftfugtighed.

- Målet med projektet er at udbrede kendskabet til huse med passiv opvarmning og dermed sætte dagsordenen for fremtidens byggeri og den energipolitiske debat, siger projektets leder Jan Riis Nielsen fra Saint-Gobain Isover a/s, der har taget initiativet til KOMFORT HUSENE.

Energibesparelse kræver proaktiv handling
Mere end 40 procent af den energi, vi bruger, går til opvarmning og ventilation i bygninger. Det er derfor afgørende at sætte ind hér, når energiforbrug og CO2 udledning skal reduceres.

- Ifølge Danmarks ”Energistrategi 2025” skal danskerne spare tre gange så meget energi, som vi hidtil har sparet gennem særlige initiativer. Det bliver ikke bare svært. Det kræver en holdningsændring og proaktiv handling, siger Jan Riis Nielsen.

KOMFORT HUSENE skal danne forbillede for huse med passiv opvarmning i Danmark - og vise, at helt almindelige enfamiliehuse kan bygges på denne måde. Projektet vil involvere en lang række arkitekter, entreprenører, rådgivere, typehusvirksomheder og producenter af byggematerialer, der vil være med til at give byggebranchens bud på at nå målene i Kyoto-protokollen.

- Parterne vil danne netværk, udveksle viden og indgå i et dynamisk læringsforløb, som kan føre til udvikling af nye materialer og metoder. Med KOMFORT HUSENE vil vi føre dansk byggeri op i verdenseliten inden for energieffektivt byggeri - med respekt for danske byggetraditioner, siger Jan Riis Nielsen.

Huset uden oliefyr/fjernvarme
- Et hus uden varmeinstallation lyder umiddelbart som hokuspokus. Men faktum er, at KOMFORT HUSENE i udgangspunktet alene bygger på kendte principper. Det nye er, at vi benytter vores viden og samspillet mellem de enkelte bygningsdele til at skabe en energirigtig bolig med et sundt indeklima, siger Jan Riis Nielsen.

Ved at kombinere mere varmeisolering, vinduer med lavenergiglas og varmeisolerende rammer, styret ventilation og varmegenindvinding, er der ikke behov for oliefyr/fjernvarme.

10 attraktive boliger i naturskønt område
KOMFORT HUSENE opføres i et attraktivt område i Skibet vest for Vejle, hvor de naturskønne omgivelser med bakker og søer er som skabt til en hustype, der værner om miljøet. Der er 500 meter til skole og seks kilometer til Vejle centrum.

Byggemetoden giver arkitekten meget frie hænder, så der er lagt op til et projekt, der også på dette felt kan virke som inspirationskilde.

Kilde: Isover / http://www.isover.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093