23948sdkhjf

Københavns Nordhavn får storbylaboratorium

En stor bevilling fra EUDP baner vej for EnergyLab Nordhavn, som skal demonstrere, hvordan el og varme, energieffektive bygninger og elektrisk transport kan tænkes sammen.
EUDP (Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram) har besluttet at give støtte til forsknings- og demonstrationsprojektet EnergyLab Nordhavn. Her skal et konsortium, ledet af DTU, vise, hvordan el og varme, energieffektive bygninger og elektrisk transport kan sammentænkes i et intelligent og optimeret energisystem.

Projektet vil demonstrere, hvordan man kan gennemføre en effektiv omstilling af energisystemet, der integrerer - og på optimal vis udnytter den vedvarende energi. Projektet har et budget på 129 mio. kr. Heraf er 77 mio. kr. bevilliget af EUDP.

Projektet sammentænker forskellige forsyningsarter i samarbejde mellem relevante aktører fra myndigheder, forsyningsselskaber, industri og videninstitutioner. Bag projektet står DTU og et konsortium, der tæller Københavns Kommune, Hofor, Dong Energy, By og Havn, ABB, Balslev, CleanCharge, Metro Therm, Glen Dimplex og PowerLab-faciliteterne.

Effektiv omstilling af energisystemet
- I EnergyLab Nordhavn vil forskere, virksomheder og myndigheder arbejde tæt sammen om at bringe den nyeste viden i spil. Projektet vil ikke blot være vigtigt for en effektiv omstilling af energisystemet, men også danne udgangspunkt for erhvervsudvikling og nyttiggørelse af DTU’s og Danmarks internationale førerposition inden for intelligente energiløsninger til gavn for virksomheder, samfund og miljø, siger rektor på DTU Anders Bjarklev.

Målet med EnergiLab Nordhavn er at udvikle nye forretningsmodeller, nye energiteknologier og intelligente driftsløsninger, bl.a. integrerede og fleksible energimarkeder, koordineret drift af el- og varmesystemet, energilagring, lavenergibygninger, der her og nu optimeres i forhold til energimarkederne, og teknologier med fleksible skift mellem energikilder.

Løsningerne vil kunne anvendes i fremtidens bæredygtige, tætbefolkede lavenergi-byer over hele verden.

- Hvis vi skal udnytte Danmarks styrkeposition inden for intelligente energiløsninger, er der behov for store demonstrationsprojekter som EnergyLab Nordhavn, hvor løsninger kan blive testet og tilrettet ude i den virkelige verden. Vi forventer, at projektet vil føre til nye patenterbare produkter og tiltrække energiteknologiske virksomheder. Men også, at EnergyLab Nordhavn vil give København og Nordhavn stor international synlighed og promovere danske energiløsninger internationalt, siger Torkil Bentzen, der er formand for EUDP.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125