23948sdkhjf

Byggeriets ordrebeholdning styrtdykker

En spirende forårsstemning i bygge- og anlægsbranchen er i sidste halvår af 2014 vekslet til dystre fremtidsforventninger.
Det så lovende ud, da temperaturen på konjunkturbarometeret fra Danmarks Statistik i foråret nærmede sig plusgrader. Ikke siden slutningen af 2007 har stemningen i den danske bygge- og anlægsbranche ellers været over frysepunktet.

Men det skulle vise sig, at især effekterne fra stormskader var med til at puste kunstigt liv i byggeaktiviteten, og siden juli har byggevirksomhedernes forventninger til fremtiden været i frit fald (se billedhjul til højre for grafer og tabeller).

Konjunkturindikatoren fra Danmarks Statistik udtrykker branchens fremtidsforventninger og er sammensat af virksomhedernes vurdering af ordrebeholdningen samt beskæftigelsesforventninger, og det er især førstnævnte der tynger mundvigende nedad. Samlet landede den sæsonkorrigerede indikator på minus 14 i december 2014 mod minus 13 ved samme tid sidste år.

Hård start på 2015
Ikke overraskende peger erhvervs- og arbejdsgiverforeningen Dansk Byggeri især på ophøret af det omdiskuterede håndværkerfradrag – populært kaldet Boligjobordningen – som årsag til den iskolde stemning i bygge- og anlægsbranchen.

- Især små og mellemstore byggevirksomheder befinder sig i orkanens øje af det stop-and-go-forløb med hamstring af BoligJob-opgaver mod slutningen af 2014. Nu er der så indtrådt et tilsvarende opgavemæssigt tomrum her fra det endnu meget nye 2015, hvor ordningen desværre er ophørt, forklarer cheføkonom Bo Sandberg fra Dansk Byggeri.

Dansk Byggeri peger på, at renoveringsaktiviteten rammes tredobbelt negativt i 2015. Først og værst med ophøret håndværkerfradraget, men også fraværet af 2014-stormskaderne forstærker den negative effekt, ligesom renoveringen af den almene boligsektor også - trods det nye forlig på området – drosles ned i 2015 i forhold til sidste år.

Positivt nyt: Antallet af konkurser faldt med en fjerdel
Selvom byggeriets fremtidsforventninger er dystre, kan branchen glæde sig over, at de nyeste nøgletal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af konkurser i bygge- og anlægsbranchen faldt markant i 2014.

Læs om konkursudviklingen her: 526 byggekonkurser i 2014

Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11