23948sdkhjf

Dansk vækst halveret i 2008

Væksten i BNP aftager fra 3,2 % i 2006 til 1,6 % i 2008 som følge af det pressede arbejdsmarked, hvor virksomhederne ikke kan få hænder nok. Det har samtidigt betydet, at virksomhederne de seneste to år har tabt 5 % af hjemmemarkedet.
Det viser en ny økonomisk analyse af dansk økonomi fra Dansk Industri, som tirsdag blev præsenteret på et pressemøde i Industriens Hus.

- Vores beregninger viser, at arbejdsmarkedet i øjeblikket er så presset, at vi i løbet af det næste halvandet år vil få halveret væksten i Danmark i forhold til 2006. Hvis ikke der snart fra politisk hold både skabes incitamenter til at fastholde flere på arbejdsmarkedet, får dem, der allerede er på arbejdsmarkedet til at arbejde længere samt tiltrække mere arbejdskraft fra udlandet, så er det i øjeblikket svært at se, hvordan væksten skal kunne fastholdes på et højt niveau, siger cheføkonom i DI, Klaus Rasmussen.

- Ledigheden er så småt ved at flade ud, og vi forventer, at den falder til 88.800 ved udgangen af 2008. Det skyldes primært, at det nuværende lave aktiveringsniveau vil komme op på et normalt niveau på omkring 40.000 personer i modsætning til de nuværende 31.500, siger han.

Analysen viser også, at den danske import i løbet af to år er steget i et langt højere tempo end tidligere. Også dette skyldes manglen på arbejdskraft, og derfor er ca. 5 % af den danske produktion til hjemmemarkedet i løbet af de sidste to år erstattet af import med tabt vækst til følge.

- Vi forventer, at merstigningen i importen vil fortsætte, og uden denne merimport kunne beskæftigelsen øges med cirka 50.000 personer frem til udgangen af 2008 - naturligvis forudsat, at denne arbejdskraft var til rådighed, siger Klaus Rasmussen.

Kilde: Dansk Industri - www.di.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094