23948sdkhjf

Strategisk misinformation giver budgetoverskridelser

Løgn eller strategisk misinformation – uanset hvad man kalder det, er det årsagen til de kolossale budgetoverskridelser på mega-byggeprojekter overalt på kloden. Det mener professor fra Aalborg Universitet, Bent Flyvbjerg.
Stort set alle danske anlægsinvesteringer har sprunget budgetterne, men det er ikke kun et dansk fænomen, at mega-projekter medfører kolossale budgetoverskridelser. Bent Flyvbjerg, professor på AAU, har undersøgt strukturen i megaprojekter på verdensplan i en ny doktorafhandling.

Ifølge Bent Flyvbjerg – og dagbladet Børsen – er megaprojekter investerings- og anlægsprojekter til flere hundrede mio. dollars og helt op i milliard-klassen.

Bent Flyvbjerg konkluderer i sin afhandling, at én af hovedårsagerne til de massive budgetoverskridelser er bevidst, strategisk misinformation - eller løgne om man vil - til de politiske beslutningstagere. Den anden hovedårsag er ubegrundet optimisme.

- I min ordbog er der ingen forskel på strategisk misinformation og løgn, men det førstnævnte skaber mindre
ballade og gør politikere og embedsmænd i stand til at tale om problemet, siger Bent Flyvbjerg til Børsen.

Grunden til anvendelsen af ”strategisk misinformation” er, at der pr. definition er tale om betydelige økonomiske interesser i de store projekter, og derfor kan store grupper i samfundet have interesse i misinformationen. Så i stedet for at leverere korrekt information om omkostninger og indtægter i overensstemmelse med sandheden, produceres i stedet et svar, der gerne vil høres, og derfor er i fleres interesse.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078