23948sdkhjf

Beton hitter i arkitekttegnede boliger

Ingen vedligeholdelse, kort byggetid og et sundt indeklima er blandt de fordele, der får flere og flere til at vælge beton til nybyggeri. Over hele landet skyder huse af betonelementer for tiden op, og i Hornbæk nær Randers finder man et af de mere særprægede af slagsen. En arkitekttegnet drøm af en bolig bestående af industrielt fremstillede elementer i beton fra yderst til inderst.
Stramme arkitektoniske former, højt til loftet og store vinduespartier. Omtrent sådan må det have lydt, da direktør for Fårup Betonindustri, Flemming Knudsen, bad arkitekterne Caspersen & Krogh tegne sin drømmebolig et stykke uden for Randers. Og så skulle det hele naturligvis være i beton.

Brydninger i sort og hvid
- Beton anvender vi som regel kun til enfamiliehuses indmad, så det var første gang, at vi stod over for en opgave af denne art. Udfordringen var at give bygningen et moderne snit, hvor der var plads til detaljer, fortæller arkitekt Hans Christian Caspersen fra arkitektfirmaet Caspersen & Krogh, der har tegnet den specielle drømmebolig.

Opgaven blev løst ved hjælp af både sort og hvid beton. En fem meter høj firkant i sort beton udgør boligens kerne, der gennembrydes af en kileform i hvid beton. Farvekontrasterne resulterer i markante brydninger, mens kileformen blødgør den bastante, sorte betonklods.

- Fem meter høje sorte betonfacader bliver hurtigt meget dominerende, så derfor var det vigtig at bløde op og skabe brydninger. Derfor har vi anvendt den hvide beton som kontrast sammen med et stort vinduesparti, fortsætter Hans Christian Caspersen.

Højtsvævende indretning
Ikke kun boligens ydre er en arkitektonisk perle, der fremhæver betonens muligheder. Indvendigt er en trappe til en indskudt første sal en skulptur i sig selv. Trinene er støbt i grå beton og spændt fast til væggen, så de svæver frit. Også i køkkenet svæver indretningen, da køkkenbordet er bygget op om en elegant betonsokkel, der hæver køkkenskabene fra gulvet og skaber luft.

- Både udvendigt og indvendigt rummer betonen et utal af mulighed. Populært sagt er det kun fantasien, der sætter grænser for anvendelsen i moderne arkitektur. Betonen kan støbes i de ønskede former og faconer, så de både er funktionelle og arkitektonisk rigtige, fortæller direktør i Fårup Betonindustri, Flemming Knudsen, der selv bor i huset og har været dybt involveret i hele processen.

Optimal udnyttelse af beton
Det tætte samarbejde med arkitekterne har også resulteret i en effektiv proces. Fra de første samtaler med arkitekterne til et indflytningsklart drømmehus gik der mindre end et år. Og selve byggetiden lyder på bare 98 arbejdsdage.

- En kort byggetid er en af de åbenlyse fordele ved at arbejde med betonelementer. Derudover er elementerne 100 procent vedligeholdelsesfrie i modsætning vandskurede vægge, der ofte angribes af alger. Også indeklimaet påvirkes positivt af betonen, der giver en stabil temperatur året rundt, forklarer Flemming Knudsen, der for at udnytte betonens egenskaber bedst muligt har modtaget teknisk support fra cementleverandøren Aalborg Portland.

Flemming Knudsens specielle drømmebolig i beton er på 220 kvadratmeter og har kostet cirka fire millioner kroner at opføre.

Kilde: Fårup Beton Industri - Arkitektfirmaet Caspersen & Krogh

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094