23948sdkhjf

Verdens første interaktive betonflise vinder førstepræmie

Med verdens første interaktive og intelligente betonflise gør opfinder Lars Nørgaard Bjørn, der driver virksomheden Phi Invention, for alvor betonfliser til mere end bare fliser. Det seneste årti er der kommet stadigt flere specialdesignede betonfliser på markedet, men det er første gang, at betonflisen er gjort interaktiv og uafhængig af strømkabler. En helt unik energiforsyning betyder, at flisen fungerer, så snart den er i jorden, og forventningerne til flisen er store. Fliserne kan fungere som informations- og sikkerhedsfliser for fodgængere og trafikanter samt give helt nye muligheder hjemme i privaten.
Opfinder og administrerende direktør i virksomheden Phi Invention Lars Nørgaard Bjørn har netop vundet førstepræmien i Opfinder- og Idékonkurrencen på HI Industri 2007. Messen, der i disse dage løber af stablen i Herning, er Skandinaviens største industrimesse, og den interaktive betonflise er blevet udpeget som den bedste opfindelse blandt samtlige indkomne forslag.

Skarp innovation og den nyeste teknologi er grundelementerne i betonflisen fra Phi Invention, der umiddelbart ligner de traditionelle fliser, men har indbygget avanceret – og dog stadig billig – trådløs elektronik og software, så flisen kan kommunikere direkte til dem, der færdes på den. Opfindelsen er især interessant, fordi flisen ikke skal forbindes med kabler, men er selvforsynende takket være en unik energiforsyning.

- Vi er naturligvis meget stolte over at vinde opfinderprisen her på HI Industri. Vi har hele tiden troet på, at den interaktive betonflise kan udfylde et behov i markedet, og prisen viser, at industrien er enig, og det er meget vigtigt i forhold til den videre udvikling, siger Lars Nørgaard Bjørn, der har udtænkt løsningen i et tæt samarbejde med fliseproducenten SEDES A/S og DSB Arkitekterne.

Det var SEDES A/S, der kontaktede Lars Nørgaard Bjørn for at få ham til at udtænke morgendagens betonflise, mens DSB Arkitekterne som kunde har defineret markedets behov for fliser, der kan skabe mere trygge og brugervenlige forhold. Fliserne er fx oplagte på banegårdsperroner, hvor de med rødt og grønt lys kan advare om tog eller give information som ”Gå ikke over sporet. Der kommer tog”, ligesom fliserne med fordel kan fungere som informationsfliser i byrummet eller advare om forhindringer for handicappede og andre, der færdes i trafikken. I privaten kan fliserne være ledelys om natten eller fungere som nødbelysning, men også agere usynlig butler, der registrerer, hvornår garageporten automatisk skal gå op og i.

Om processen med at udtænke den interaktive betonflise siger Lars Nørgaard Bjørn:

- Visionen i Phi Invention er at bygge bro mellem virksomheder og morgendagens opfindelser. Vi arbejder med idéer med bundlinje, og det kan kun lade sig gøre, når opfinder og det kommercielle marked er tæt forbundne. Det er også den filosofi, der har været styrende i udviklingen af den interaktive betonflise, siger Lars Nørgaard Bjørn. Han er dog i dag sjældent selv opfinderen, men bruger i stedet sin erfaring til at hjælpe opfindere og virksomheder med at finde hinanden og gøre bæredygtige idéer til virkelighed. Lars Nørgaard Bjørn har et stort netværk i opfinder- og forskningsverdenen og samarbejder med en lang række store danske og internationale virksomheder som Vestas, Honeywell og Danfoss.

Lars Nørgaard Bjørn bliver foruden hæderen præmieret med 103.000 kr.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141